Mekân tasarımında kavramsal tema (Konsept) kavramı
Concept of conceptual theme (Concept) in the space design
- Tez No: 511214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Conceptual theme, space, space design, perception
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma mekan tasarımında kavramsal tema(konsept) kavramını incelemektedir. Kavramsal tema (konsept) tanımı ve tasarımlarda nasıl uygulanması gerektiğini inceleyen bir çalışmadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın amacı ve yöntemine dair genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde mekân kavramı genel tanımları üzerinden incelenmiştir. Tasarım sürecinde kavramsal tema (konsept) oluşturmada mekanı oluşturan ögeler, tasarım elemanları tasarım elemanlarının birbirleri ile olan ilişkileri bu bölümde incelenmiştir. Bunlar tasarımda başlangıç noktasıdır. Bu bölümde mekân kavramı, tasarım elemanları ve ögeleri alt başlıkları ile incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde tasarım kavramı farklı disiplinler ile incelenmiştir. Mekân tasarımını etkileyen unsurların tasarım sürecini nasıl değiştirdiği hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde çalışmanın esas konusu olan kavramsal tema (konsept) kavramı irdelenmiştir. Mekan tasarımında kavramsal tema (konsept) kavramı oldukça önemlidir. Günümüzde başarılı tasarımların her birinin kavramsal teması (konsept) olduğunu görmekteyiz. İletişimi sağlayan en önemli etken olan kavramsal tema (konsept) geliştirme süreci üzerinde durulmuş ve bu sürecin araçları olan diyagramlar ve grafikler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise tüm konular örnekler üzerinden desteklenmiştir. Bu çalışmada mekan tasarımında kavramsal tema (konsept) kavramının önemi etkili anlam aktarım araçları ve örnekler üzerinden ifade edilmeye çalışılmıştır. Çalışma konusu sebebi ile mümkün oldukça belirli kaynaklara bağlı kanıtlar üzerinden çalışmaya destek verilmiştir. Anahtar kelimler: Kavramsal tema (konsept), mekân, mekân tasarımı, algı
Özet (Çeviri)
This study researches conceptual theme concept in space design. Conceptual theme is a study that researches how to apply in designs. The study consists of four sections. General information about the purpose and method of the study is given in the first part of the study. In the first part of the study, the concept of space was examined through general definitions. In the design process, the elements in the space that used to create the concept, the design elements, the relations between the design elements are examined in this section. These are the starting points in design. In this section, the concept of space, design elements and its items has been examined with their subheadings. In the second part of the study, the concept of design was examined with different disciplines. Information was provided on how the elements affecting the space design changed the desing process. In the thirth part of the work, the conceptual theme concept, which is the main subject of the study, is examined. In the design of space conceptual theme concept is very important. Today we see that each successful desing has a concept. The conceptual theme development process which is the most important factor that provides communication is emphasized and the diagrams and graphics which are tools of this process are focused on. In the fourth part of the workshop, all subjects were supported through examples. In this study, the importance of the conceptual theme in space, expressed through effective content transfer tools and examples. The reason of the study was supported as much as possible by evidences that are based on specific sources.