Çeşitli klinik örneklerden izole edilen brucella suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması
Investigation of antimicrobial susceptibility of brucella strains isolated from various clinical samples
- Tez No: 511535
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HAMİDULLAH UYANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılık, biyotiplendirme, Brucella, E-test, Antimicrobial susceptibility testing, biotyping, Brucella, E-test
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Çalışmamızda, çeşitli klinik örneklerden izole edilen; konvansiyonel ve moleküler yöntemlerle identifikasyonu yapılan Brucella suşlarının bazı antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: 2004-2018 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen 87 Brucella suşu çalışmaya dahil edildi. İzole edilen suşların 83 tanesinin tür düzeyinde tanımlanması için M-RT-PCR yöntemi, biyotip düzeyinde tanımlanması için ise CO2 gereksinimi, H2S üretimi, tiyonin ve bazik fuksinli besiyerlerinde üremesi, üreaz aktivitesi, faj duyarlılığı, monospesifik A ve M antiserumları ile aglütinasyon özellikleri değerlendi. Çalışmaya sonradan dahil edilen 4 suşun ise sadece cins düzeyinde tanımlaması yapıldı. Suşların tamamının in-vitro olarak doksisiklin, streptomisin, siprofloksasin ve rifampisin duyarlılıkları E-test yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Konvansiyonel biyotiplendirme sonucuna göre 83 suştan 82 tanesi B. melitensis biyovar-3 ve 1 tanesi B. melitensis biyovar-1 olarak tanımlandı. M-RT-PCR yöntemiyle moleküler tanımlama sonuçlarına göre 83 suşun tamamı B. melitensis olarak belirlendi. Çalışılan antibiyotikler arasında MİK90 değerlerine göre siprofloksasin en aktif ajan olarak bulundu. Bunu doksisiklin ve streptomisin takip etti. En yüksek MİK50 ve MİK90 değerleri ise rifampisinde saptandı. İzolatların tamamı siprofloksasin, doksisiklin ve streptomisine duyarlı bulunurken, 18 (%20.7) suş ise MİK>1 µg/ml ile rifampisine orta duyarlı olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda izole edilen, konvansiyonel ve moleküler olarak tanımlanan suşların tamamı B. melitensis olarak bulundu. Bruselloz tedavisinde kullanılan doksisiklin, streptomisin, siprofloksasin ve rifampisin etkin olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to determine the antimicrobial susceptibilities of Brucella strains isolated from various clinical specimens identified by conventional and molecular methods. Materials and Methods: 87 Brucella strains isolated from various clinical specimens sent to Atatürk University Medical Faculty, Microbiology Laboratory between 2004-2018 were included in the study. Identification of 83 strains was made at species level by M-RT-PCR and biotype level by evaluating the CO2 requirement, H2S production, growing of microoorganism on thionine and basic fuchsin medium, urease activity, phage sensitivity, agglutination properties of monospecificity A and M antisera. Four strains lastly included in this study were identified only at genus level. The antimicrobial susceptibilities of doxycycline, streptomycin, ciprofloxacin and rifampicin were determined in-vitro by E-test. Results: According to the result of conventional biotyping, 82 of 83 strains were identified as B. melitensis biovar-3 and one of them as B. melitensis biovar-1. According to the molecular identification by M-RT-PCR method, all strains were identified as B. melitensis. Among the tested antimicrobial agents, ciprofloxacin was found to be the most active agent according to MIC90 values. This was followed by doxycycline and streptomycin. The highest MIC50 and MIC90 values were detected in the rifampisin. While all of the isolates were susceptible to ciprofloxacin, doxycycline and streptomycin; 18 (20.7%) strains were intermediate susceptible to rifampicin with MIC >1 μg/ml. Conclusion: In our study, all strains were identified as B. melitensis by conventional and molecular methods. Doxycycline, streptomycin, ciprofloxacin and rifampicin were found effective in the treatment of Brucellosis.