Samsun ili ve çevresindeki atopik dermatitisli köpeklerde serum spesifik IgE tespiti ile alerjen tayini
Allergen determination with detection of serum specific IgE in dogs with atopic dermatitis from Samsun and vicinity
- Tez No: 512293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM PEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alerjen, Atopik dermatitis, Köpek, Samsun, Spesifik IgE, Allergen, Atopic dermatitis, Dog, Samsun, Specific IgE
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET SAMSUN İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ ATOPİK DERMATİTİSLİ KÖPEKLERDE SERUM SPESİFİK IgE TESPİTİ İLE ALERJEN TAYİNİ Amaç: Samsun ili ve çevresindeki Atopik Dermatitis (AD)'li köpeklerde ilk kez serum spesifik immunoglobin E (IgE) ile alerjen profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesine getirilen değişik ırk, cinsiyet ve yaşlardaki 21 adet köpeğe Favrot Kriterleri ile AD teşhisi konulmuştur. AD'li köpeklerden alınan kan örneklerinden serum elde edilmiş ve bu serumlar serolojik olarak 20 farklı alerjene spesifik IgE yönünden incelenmiştir. AD'li köpeklerde yirmi farklı alerjenin görülme oranlarına cinsiyet, yaş ve beslenme şekillerinin etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Samsun ili ve çevresindeki AD'li köpeklerdeki farklı alerjen profilleri arasında en yüksek %95 oranında ev tozu akarı Dermatophagoides farinae seropozitifliği saptanmıştır. Bununla birlikte köpeklerde farklı oranlarda D. pteronyssinus, Acarus siro, Tyrophagus, Lepidoglyphus, Ryepollen, Grass-Mix, Plantain, Sorrel, Ctenocephalides spp., Birch/Alder/Hazel, Plantane/Willow/Poplar, Stinging netle, Lambs quarter, Mugwort, Malessezia, Ragweed (Ambrosia), Aspergillus/Penicillium ve Parietaria (Wall pellitory) seropozitifliği saptanmıştır. Fakat köpeklerde klado küfü olan Alternaria/Cladosporium seropozitifliği tespit edilmemiştir. Dişi köpeklerde erkek köpeklere oranla sadece Ctenocephalides spp. seropozitifliğinin yüksek olduğu istatistikî olarak tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: Samsun ili ve çevresindeki AD'li köpeklerde ev tozu ile depo akarlarının serum spesifik IgE değerlerinin çok yüksek oranlarda pozitiflik verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALLERGEN DETERMINATION WITH DETECTION OF SERUM SPECIFIC IgE IN DOGS WITH ATOPIC DERMATITIS FROM SAMSUN AND VICINITY Aim: It is aimed to detect allergen determination via serum specific IgE for the first time in dogs diagnosed as Atopic Dermatitis (AD) from Samsun and vicinity. Material and Method: Twenty one dogs with different age, breed and gender which brought to the Veterinary Teaching and Animal Hospital, of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Ondokuz Mayis, diagnosed as AD based up on the Favrot criteria's. Serum of the blood samples collected from the dogs were analyzed by detection of serum specific IgE for determination of 20 different allergens. Chi-square test was used for analyzing the effects of gender, age and the feeding routes for those 20 different allergens separately. Results: Based up on the grading of the allergens detected in 21 dogs with AD from Samsun and vicinity; results reflects that Dermatophagoides farinae was stated as first degree within a very high positivity (95%). Moreover, in varing seropositivitiy rates of D. pteronyssinus, Acarus siro, Tyrophagus, Lepidoglyphus, Ryepollen, Grass-Mix, Plantain, Sorrel, Ctenocephalides spp., Birch/Alder/Hazel, Plantane/Willow/Poplar, Stinging netle, Lambs quarter, Mugwort, Malessezia, Ragweed (Ambrosia), Aspergillus/Penicillium ve Parietaria (Wall pellitory) were also detected. Alternaria/Cladosporium which is a species of mould was not given positivity among the study dogs. Females showed statistically (p0.05). Conclusion: Dogs with AD from Samsun and vicinity had very high serum specific IgE levels against to the house dust and storage mites.