Kronik obstruktif akciğer hastalarına evde bakım veren aile bireylerinin bakım yükü
Care burden of family members who care for chronic obstructive pulmonary disease at home
  1. Tez No: 512292
  2. Yazar: MERVE DİLEK DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı, Evde bakım, Bakım yükü Merve Dilek DÖNMEZ, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Nisan-2018, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Home care, Care burden Merve Dilek DÖNMEZ, Master Thesis Ondokuz Mayıs University - Nisan, April-2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Evde Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET KRONİK OBSTRUKTİF AKCİĞER HASTALARINA EVDE BAKIM VEREN AİLE BİREYLERİNİN BAKIM YÜKÜ Amaç:Bu araştırma Kronik Obstruktif Akciğer hastası olarak tedavi olup hastaneden taburcu edilen hastalara evde bakım verecek olan ailelerin bakım yükünün değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı tiptedir.Araştırmanın çalışma grubu Nisan-Ağustos 2017 tarihleri arasında tedavi için hastanede yatan ve taburcu edilen araştırmaya katılmayı kabul eden 147 bakım verici oluşturmuştur.Araştırmada veriler, Kronik Obstruktif Akciğer hastalarına evde bakim hizmeti verecek olan bireylerin sosyo-demografik özellikleri ve evde bakım hizmeti ile ilgili özelliklerinin belirlenmesine yönelik hazırlanan“Kişisel Bilgi formu”, ve bakım vericilerin bakım yükünü değerlendiren ''Zarit Bakım Verici Yükü Ölçeği'' kullanılarak toplanmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 Programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, KolmogorovSmirnov Testi, Kruskal Wallis H testi ve Mann Whithney U testi kullanılmıştır. Güvenilirlik analizi Cronbach'ın Alfa katsayısı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kronik Obstruktif Akciğer hastalarının bakım vericilerinin bakım yükü puan ortalaması 62,54±12,55 (orta düzeyde bakım yükü yaşadığı) olarak bulunmuştur. Ölçek puanının yüksek olması, yaşanılan sıkıntının yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre yaşanılan yere ve ev tipine bağlı olarak bakım yükü algısının istatistiksel olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sosyo-demografik özellikler olan yaşa, cinsiyete, medeni duruma, çocuk durumuna, eğitim durumuna, çalışma durumuna, sosyal güvence, gelir durumuna ve aile tipine bağlı olarak bakım yükü algısının istatistiksel olarak farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göreKronik Obstruktif Akciğer hastalarına bakım veren aile üyelerinin bakım yükü algıları yüksektir. Ayrıca araştırmada köyde ve müstakil evde yaşayan aile üyelerinin bakım yükü algıları daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CARE BURDEN OF FAMILY MEMBERS WHO CARE FOR CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE AT HOME Aim:The aim of this study was to evaluate the treatment of patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease and to evaluate the care burden of the families who will give home care to patients discharged from Hospital. Materials and methods:research descriptive type. The Study Group established 147 nursing care providers who agreed to participate in the study in the hospital and discharged for treatment between April and August 2017. The data were collected using the“personal data form”prepared to determine the socio-demographic characteristics of individuals who will provide home care services to Chronic Obstructive Pulmonary Patients and the 'Zarit Care Load Scale' which evaluates the care burden of care givers. Data obtained from the study were evaluated in SPSS 21.0 program in computer environment. Descriptive statistics, KolmogorovSmirnov test, Kruskal Wallis H test and Mann Whitney U test were used in the analysis of data. Reliability analysis was evaluated by Cronbach's Alpha coefficient. Results:The mean care load of care givers of Chronic Obstructive Pulmonary Patients was 62.54±12.55 (moderate care givers lived). The high scale score indicates that the problem is high. According to the results of the study, the perception of maintenance load differs statistically depending on the location and type of the house. It was found that the perception of care burden was not statistically different depending on age, gender, marital status, child status, educational status, working status, social security, income status and family type. Conclusion:According to the results of the study, care burden perceptions of family members who care for Chronic Obstructive Pulmonary Diseases are high. In addition, the study found that the care burden perceptions of family members living in the village and in the detached house were higher.