Türkiye'de bankacılık sektörünün gelişimi ve personelin rolü
Development of banking sector in Turkey and the role of employees
- Tez No: 512477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HALEFŞAN SÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Banka, Personel, Economy, Bank, Crisis, Personnel
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kelime anlamı olarak 'para bozma yeri', 'para bozma gişesi' anlamına gelen bankanın, tarihi başlangıcı Venedik'e dayanır. Venedik'te sokak ortalarına kurulan ve 'banko' adı verilen sıralar üzerinde afrika altınının bozularak uluslararası para birimi olan duka'ya çevrildiği bilinmektedir. Globalleşen dünya ekonomisinde bankacılık başta olmak üzere finans sektörü uluslararası bir boyuta ulaşmış ve dünya finans piyasaları arasında entegrasyon oluşmuştur. Çalışmada, Türkiye'de bankacılık sektörünün ortaya çıkışı ve gelişimi literature derlemesi ve sektörde uzman kişilerle derinlemesine mülakatlar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Tez Yedi bölümden oluşmaktadır. Girişin yer aldığı ilk bölümden sonra, ikinci bölümde literatürde yer alan bankanın tanımı yapılmış, bankacılığın ortaya çıkışı, dünya üzerindeki gelişimi, bankacılık türleri ve işlevleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye'de bankacılık sektörünün başlangıcı, Osmanlı Devleti dönemindeki bankacılık ve Cumhuriyet Döneminde bankacılığın gelişimi üzerine bilgi verilermiştir. Dördüncü bölüm ülkemizdeki bankaların şube ve personel sayısı açısından incelenmesine ayrılmıştır. Beşinci ve Altıncı bölümler uygulamaya yöneliktir. Bu bölümlerde ülkemizde bankacılık sektöründe uzmanlaşmış Sayın Hakan OYARKILIÇGİL ve Sayın Aysuhan ÇAPRAZ ile Bankacılık sektörü üzerine yapılan görüşmeler yer almıştır. Alınan cevaplar ile teorik çalışma derlemeleri birleştirilmiş ve ülkemizdeki bankacılığın işleyişi hakkında net bir tablo ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise kamu ve özel bankacılık sistemleri, karşılaştırılarak tez tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Banca, which means money change place, dates back to Venetia. It is known that in Venetia the African or is changed to international money unit duca over the desks established in roads. In a globalized word mainly banking, the finance sector has reached to an international dimension and an integration occurred among the world finance markets. In this thesis, the emergence and improvement of banking industry in Turkey has been investigated with a literature survey and with in-depth interviews. The thesis consists of seven chapters. After the first chapter where introduction takes place, in the second chapter bank definition is given, emergence and development of banks are cited, types of banks and their functions are explained. In the third chapter the inauguration of banking sector in Turkey and banking situations during both the Ottoman Empire and Turkish republic is investigated. Fourth chapter is devoted to the examination of bank in terms of their branch offices and personnel counts. Fifth and sixth chapters deal with application side of the thesis. The in-depth interviews made with the experts are presented in these chapters. Their valuable experience based knowledge are matched with the theoretical findings, and a clear view of banking systems operation is presented. . Final chapter; Conclusion presents a comparison between the private and publis sector banks.