Türkiye ve Fas düğünlerinin halkbilimi uygulamaları açısından karşılaştırmalı sosyolojik incelenmesi
Compared sociological of Turkish and moroccan marriage ceremonies within the context of folklore implementations
- Tez No: 512533
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Fas Kültürü, Türk Kültürü, Aile, Evlilik, Düğün, İslamiyet, Moroccan Culture, Turkish Culture, Family, Wedding, Marriage, Islam
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
“Türkiye Ve Fas Düğünlerinin Halkbilimi Uygulamaları Açısından Karşılaştırmalı Sosyolojik İncelenmesi”adlı çalışmada tarihsel süreç içerisinde, Türk ve Fas kültürüne ait aile, evlilik ve düğün gelenekleri ele alınmıştır. Düğünlerin anlaşılması ve sosyolojik bir perspektif yakalanması kaygısı, aile ve evlilik kurumlarının da çalışmaya dâhil edilmesine neden olmuştur. Çalışmada asıl ağırlık düğünlere verilmiştir. Aile ve evlilik kurumları kavramsal olarak, düğün geleneği ise geleneksel kodlar ve ayırt edici nüanslarıyla ele alınmıştır. Sosyolojik bir perspektif kazandırmak adına, düğün geleneği, birey toplum ilişkisi bağlamında ele alınmış ve geleneksel yapıdan hareketle çıkarımda bulunulmak amaçlanmıştır. Geleneksel dokular ele alınırken ritüeller dikkate alınmış ve bu ritüellerin içindeki dinsel nüans ve batıl inanışlara özellikle yer verilmiştir. Çalışmanın çıkışı da İslam dinine bağlı iki kültürün, doğrudan bir temasa sahip değilken, geleneksel olarak ortak ve ayırt edici noktalarını ortaya koymak olmuştur.
Özet (Çeviri)
The approach of“Compared Sociological Examination of Turkish and Moroccan Marriage Ceremonies within the Context of Folklore Implementations”is based on wedding, family and marriage traditions of Turkish and Moroccan Cultures within the context of historic process. The concern of understanding the wedding ceremonies and achieving a sociological perspective is caused the result of attachment of family and wedding institutions to the study. The study is concentrated on wedding ceremonies. The approach of family and wedding institutions are cognitive, wedding traditions are within its distinctive characteristics and traditional codes. In the purpose of acquiring a sociological perspective, wedding traditions are approached within the context of individual-society relations with the aim of make an inference from traditional structure. Rituals are considered while the examination of traditional structures and religious varieties with superstitious beliefs are especially included to the study. Starting point of study is to reveal the mutual and separete characteristics of two Islam cultures which not interacted.