Cumhuriyet Devri Türk şiirinde idealize gençlik (1923-1980)
Idealized youth in Republic Period Turkish poetry (1923-19809
- Tez No: 512555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATEM TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, İdealize gençlik, Âsım, Halûk, Poetry, Idealızed Youth, Âsım, Halûk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Araştırmanın amacı, 1923-1980 yılları arasındaki Türk şiirinde Tevfik Fikret'in“Halûk”ve Mehmet Akif Ersoy'un“Âsım”gibi idealize edilmiş gençlik modellerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmacı tarafından yürütülen araştırma nitel bir araştırmadır. Nitel araştırma modeli olarak ise belgesel (documentary) yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 1923-1980 yılları arasında yayınlanan şiir kitapları, antolojiler ve süreli yayınlar oluşturmaktadır. Araştırmada herhangi bir örnekleme gidilmeyerek çalışma evreninin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda araştırmada 583 şiir kitabına ulaşılmıştır. Böylelikle çalışma evreninin % 90'ına ulaşılarak güçlü düzeyde temsil sağlanmıştır. Yapılan araştırmada da veriler doküman analizi yolu ile toplanmıştır. Çalışmanın veri analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 1923-1980 arasında Cumhuriyet Devri Türk Şiirinde 12 yeni idealize gençlik bulgulanmıştır. Ayrıca Âsım ve Halûk'un bazı yeni gençlik modelleri ile de etkileşim içinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal idealized youth models such as“Haluk”of Tevfik Fikret and“Asım”of Mehmet Akif Ersoy in the Turkish poem between 1923-1980. Documentary method was used as a qualitative research method. Poetry books, anthologies and periodicals published between 1923 and 1980 constitute the target population of the study. The whole target population was tried to be reached without using any samples. 456 publications were reached within this framework. Thus, a high level of representation was provided by reaching 90 percent of the target population. Data were gathered by document analysis method in the research. As for data analysis, descriptive analysis method was used. 12 new idealized youth were discovered in Republic Era Turkish Poetry between 1923 and 1980. Also it was also found out that characters of Asim and Haluk are in interaction with some new youth types.