Optimal portföyün seçimi üzerine bir uygulama
Optimal portfolio selection
- Tez No: 512556
- Danışmanlar: DR. HAKAN BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portfolio Selection, Mean Variance Model, Portfolio Optimization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Portföy optimizasyonu geçmişten bugüne yatırım dünyasının ilgisini çeken konuların başında gelmektedir. Yatırımcılar, yapacakları yatırımlardan yüksek verim elde etmek istemekte ve bu nedenle optimal portföylere ulaşmayı amaçlamaktadır. Optimal portföye ulaşabilmek için izlenmesi gereken yöntem ve kurallar belirli aşamalardan geçerek bu günkü halini almıştır. 1950'li yıllara kadar portföy optimizasyonu geleneksel yaklaşım ile yapılmaktaydı. Bilimsel verilerin kullanımından uzak ve rasgele çeşitlendirme yöntemini esas alan geleneksel yaklaşım sadece varlık sayısını arttırarak riskin azaltılacağını savunmaktaydı. Geleneksel yaklaşım 1952 yılında Harry S. Markowitz'in“Portföy Seçimi”adlı makalesi yayınlanana kadar geçerliliğini korumuştur. Bu çalışma ile Markowitz'in geliştirmiş olduğu ve üzerinden uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen halen geçerliliğini koruyan Ortalama Varyans Modeli'nin temelleri atılmıştır. Çeşitlendirme yaparken bir takım bilimsel ve matematiksel verileri kullanan OVM, herhangi bir risk seviyesinde elde edilebilecek en yüksek getiriye ulaşma veya ulaşmak istenilecek getiri seviyesine en düşük risk ile ulaşma imkanı vermektedir. OVM yatırımcılara, sadece hangi varlıklara yatırım yapmaları gerektiğini söylemekle kalmayarak aynı zamanda hangi varlığa hangi ağırlıkta yatırım yapmaları gerektiğinin bilgisini de vermektedir. OVM ile optimal portföyler bulunurken; varlıkların geçmiş verileri ve varlıkların getirilerinin birbirleriyle olan ilişkileri kullanılır. Bu çalışma ile OVM'nin temel hususlarından bahsedilmiş ve OVM kullanılarak optimal portföylerin elde edilmesine yönelik bir uygulama yapılmıştır. Anahtar Kelime: Portföy seçimi, Ortalama Varyans Modeli, Portföy Optimizasyonu.
Özet (Çeviri)
Portfolio optimization is at the forefront of the topics that are of interest to the investment world from the past to the present. Investors want to get high efficiency from their investments and therefore aim to obtain most suitable optimal portfolios. The methods and rules that need to be followed in order to achieve the optimal portfolio have taken their present form by passing through certain stages. Until the 1950s, portfolio optimization was a traditional approach, which was away from the use of scientific data and based on the random diversification method, argued that it would reduce the risk by only increasing the number of assets. The traditional approach remained valid until the publication of Harry S. Markowitz's“Portfolio Selection”in 1952. This work has laid the foundations of the Mean Variance Model (MVM), which Markowitz developed and still maintains its validity over a long period of time. Utilizing a range of scientific and mathematical data for diversification, the MVM makes it possible to achieve the highest possible return at any risk level, or the lowest level of return desired. MVM tells investors not only what assets they should invest in, but also how much they should invest in those assets. When obtaining the optimal portfolios by MVM; the historical data of the assets and their relation to each other are used. This study discusses the basic aspects of MVM and shows an application for obtaining optimal portfolios using MVM.