Yerel yönetimlerin sosyal belediyecilik anlayışının yeni uygulaması: Sosyal market 'Adana Büyükşehir Belediyesi örneği'
New implementation of local municipalities' social municipalism: Social market 'Adana Metropolitan Municipality example'
- Tez No: 512929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Politika, Yerel Yönetim, Sosyal Belediyecilik, Sosyal Market, Poverty, Social Policy, Local Government, Social Municipality, Social Market
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yoksul kesimin ihtiyaçlarını karşılama devletin sosyal politikalarında merkezi ve yereldeki uygulamalarında önemli bir yere sahip olmuş, bu anlamda ayni ve nakdi yardımlar ortaya çıkıp çeşitlenerek gelişmeye başlamıştır. Yereldeki yoksul kesimin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yerel yönetimler içerisinde yer alan Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yoksul vatandaşlarına yönelik ayni yardım (nakdi yardım hariç) faaliyetlerini yürütebilmek adına oluşturduğu Sosyal Market ele alınmıştır. Çünkü günümüz çağdaş belediyecilik anlayışı sadece alt yapı hizmetleri değil sosyal olan alanlar üzerinden de üzerinden tanımlanmaktadır. Bu tanımlama çerçevesinde konunun bütün boyutlarıyla ele alınması sosyolojik olarak elzemdir. Amacımız yerel yönetimlerin sosyal yardımları yürütme konusundaki uygulamalarının nasıl gerçekleştiği ve ne derece etkili olduğunu tespit etmektir. Sosyal Marketin mevcut pozisyonunun yardımların ulaştırılması ve etkililiğinin tespitinden sonraki süreçte eksik yönleri yada değiştirilmesi gereken uygulamaları nelerdir? Adana ili bazında yardım başvurularının cinsiyet, eğitim yaş, medeni durum, hane içi gelir düzeyi ve kişi sayısı, semt, meslek vb. durumlara değişkenliği nedir? Bu ve buna benzer bir çok sorunun cevabını bulmak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Yerel yönetimler sınırları içerisinde toplumsal farklılıkların (ekonomik, sosyal ve kültürel) tespiti ve anlama çabası akademik olarak üzerinde önemle durulması gereken bir sosyal olgudur. Çalışmamızın önemli amaçlarından biri de evren ve örneklemin sosyal hareketliliğin devinimi noktasında toplumumuzun değişim ve gelişimine olan katkısı yada olumsuz etkileri hakkında fikir sahibi olmaktır. Toplumsal yapılar arasındaki eşitsizliğin tespiti ve giderilmesi hususunda sosyolojik verilerin önemini sosyal adalet ve toplumsal bütünleşme olgularının bilimsel öngörüler çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlandırılmaktadır. Çalışmamız hem Adana ili hem de ülkemiz bazında yeni uygulanmakta olan ve bu nedenle önemli bir yere sahip olan sosyal yardım politikalarının yönünün tespiti, mevcut uygulamaların doğruluğu yada yanlışlığının sağlamalarının yapılması açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu önemi sosyolojik olarak anlamlandırmak amacındayız. Oldukça geniş bir içerik ve hizmet alanına sahip olan sosyal belediyecilik anlayışının nasıl olduğunu uygulamalarıyla göstererek nasıl olması gerektiği konusunda da fikir sahibi olmak ve olması gerekeni hayata geçirmek adına yol gösterici olması yönüyle de önemlidir. Çalışmamızda bilişsel, duyuşsal ve davranışsal yaklaşımlarla oluşturulan nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmış olup, nicel araştırmada anket formu düzenlenerek Sosyal Marketten faydalananların hangi ölçülerde fayda sağladığı anket tekniği üzerinden değerlendirilecektir. Nitel araştırma yöntemleri olarak ise yüz yüze görüşme ve derinlemesine mülakat tekniği uygulanmıştır. Görüşme temelde soru sorma ve yanıt alma şeklinde gerçekleşecek olup görüşmenin içeriği kar topu tekniği üzerine bir format olarak seyredip derinlemesine bilgi elde etmek imkanı öngörülmektedir. Ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi'nin veri analizleri ve literatür taraması içerik analizlerinden de yararlanılmıştır. Bu yöntem ve teknikler çalışmamızı sürdürmede, sonuçlandırmada ve tezde öngördüğümüz amaç ve hedeflere ulaşmada en elverişli yöntem ve teknik olmuştur.
Özet (Çeviri)
Meeting the needs of the poor has had an important place in the central and local practices of the state's social policies and in this sense the same and cash benefits have emerged and diversified and emerged. The Social Market created by Adana Metropolitan Municipality, which is in the local administrations to meet the needs of the poor people in the region, was formed in order to carry out the same kind of assistance (except cash aid) for the poor citizens. Because today's modern municipal understanding is defined not only through infrastructure but also through social areas. In the context of this definition, it is sociologically elusive to deal with all aspects of the subject. Our aim is to find out how local administrations are implementing their social assistance programs and how effective they are. What are the applications of the current position of the Social Market that need to be changed in the short term after the delivery of the benefits and the determination of its effectiveness? Adana provinces, the number of people who applied for help, gender, age of education, marital status, level of household income and number of people, What is the variability in situations? We are on the way to finding answers to these and many other similar problems. Within the borders of local governments, the effort to identify and understand social differences (economic, social and cultural) is a social phenomenon that must be emphasized academically. One of the important aims of our work is to have an idea about the negative effects of the universe and the contribution of sample to the change and development of our society at the point of movement of social mobility. It is aimed to evaluate the importance of sociological data on the identification and elimination of inequality between social structures within the scientific framework of social justice and social integration. The determination of the social assistance policies that are currently being applied both in Adana province and in our country is very important in terms of ensuring the correctness of the existing practices and the improvement of the wrongness of the existing practices. We aim to sociologically make sense of this prospect. It is also important to have an idea about how social municipalism has a wide range of contents and services and how it should be implemented and to be a guide in order to have a good life. Quantitative and qualitative research methods based on cognitive, emotional and behavioral approaches have been used in our study. Questionnaires will be formulated in the quantitative research and it will be evaluated on the questionnaire where the beneficiaries of Social Market beneficiaries benefit. Face-to-face and in-depth interview techniques were applied as qualitative research methods. The interview will mainly take place in the form of asking questions and receiving answers, and it is foreseen that the viewers will be able to watch the contents of the snowball technique as a format and obtain in-depth information. In addition, data analysis of Adana Metropolitan Municipality and content analysis of literature review were also utilized. These methods and techniques have been the most favorable method and technique for achieving our objectives, achieving results and foreseeing them in the thesis.