Orta Karadeniz bölgesi'ne ait Türkülerde Türk yaşam tarzı
Turkish life style in the folk songs of middle black sea region
- Tez No: 513144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Music, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlü kültür, Türkü, müzik, Türk Halk Müziği, Orta Karadeniz Bölgesi Türküleri, Verbal Culture, Folk Song, Music, Turkish Folk Song, Folk Songs in Middle Black Sea Region
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Sözlü kültür ürünü olan türküler, insanla ve insanı oluşturan tüm değerlerle iç içedir. Toplumun kültür kodlarını barındıran türküler, içerisinde sembolik bir dile sahiptir. Çalışmada TRT Türk Halk Müziği Sözlü Eserler Antolojisi 1. 2. ve 3. ciltler taranarak Karadeniz Bölgesi'nde ortak olduğu ifade edilen 9 ve Orta Karadeniz Bölgesi illeri olan Samsun, Amasya, Çorum, Tokat ve Ordu'ya ait 266 olmak üzere toplam 275 türkü kültürel bağlamda incelenmiş, kültürel ögelerin türkülere işlenişi ve kültürün aktarımının nasıl sağlandığı irdelenmiştir. Çalışma yapılan konuyla ilgili olarak gerekli literatür taraması yapılmış, kaynaklar analiz edilip yorumlanmış ve elde edilen bulgular neticesinde çalışma 13 bölüm halinde hazırlanarak tamamlanmıştır. Tezin amacı, TRT repertuarında bulunan, Orta Karadeniz Bölgesi'ne ait türküleri bir çatı altında toplayan ve türkülerde yer alan, Türk yaşam tarzlarını ortaya koyan herhangi bir çalışma bu zamana kadar gerçekleştirilmediğinden bu yöndeki eksikliği gidermek olmuştur. Yapılan çalışma ile bölgeden tespit edilmiş olan türkülerdeki kültürel ögeler incelenip ortaya koyulduğu gibi bölge halkının yaşayış tarzı ve biçiminin nasıl olduğuna da ışık tutulmuştur. Bu çalışma ile bölgenin kültürel zenginliğinin türkülere ne ölçüde yansımış olduğu ve kültürel aktarımın türküler yoluyla sözlü kültür çerçevesinde nasıl gerçekleşmiş olduğu tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Folk songs, the product of verbal culture, are engaged with human and with all values getting humans occur. In folk songs, which include cultural codes of the society, have a symbolic language. In that work, scanning the 1st, 2nd, and 3rd binders of TRT Turkish Folk Song Anthology of Oral Works, it was examined culturally that there are 275 folk songs in total, 9 of these stated common in Black Sea Region and 266 of them are belonged to the provinces of Middle Black Sea Region; Samsun, Amasya, Çorum, Tokat and Ordu, and additionally, it was studied the cultivation of cultural elements and cultural transmission processes. It was researched literally about the topic examined and the sources were analyzed and commented and as a result of the facts obtained, the work was completed as 13 chapters. The aim of the thesis is to resolve the lack of any work which gathers the folk songs in Middle Black Sea Region and reflects the Turkish life stlye placed in these songs till now. Thanks to that work, as well as examined the cultural elements in the folk songs gathered from the region, it was reflected how people live in that region. Moreover, it was analyzed how cultural diversity of the region was reflected to the songs and how the culture was transmissed by folk songs in the context of verbal culture with the help of that work.