Çocukluk çağı atopik dermatit klinik bulgularının vitamin D ile ilişkisi
The relationship between clinical findings of childhood atopical dermatitis and serum vitamin D levels
- Tez No: 513354
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pituitary dysfunction, traumatic brain injury, child, Atopic dermatitis, SCORAD, Vitamin D
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Atopik dermatit süt çocukluğu ve erken çocukluk döneminde başlayan, genetik faktörlerin eşlik ettiği, çeşitli allerjenler ile tetiklenebilen, kronik tekrarlayıcı enflamatuar deri hastalığıdır. D vitaminin sağlam epidermal bariyer oluşumu ve immun sistem üzerine etkileri değerlendirildiğinde atopik dermatit ile ilişkisi son yıllarda çalışmalara konu olmuştur. Çalışmamızda AD klinik şiddeti ve laboratuvar bulgularının D vitamini ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya 3 ay-5 yaş arası 30 kız ve 54 erkek olgu dahil edildi ve dosyalarından öykü, muayene bulguları, tedavi bilgileri ile laboratuvar bulgularından; serum total IgE, kan eozinofil, spesifik IgE düzeyi ( bebek tarama testi, yumurta akı, inek sütü), deri prick testi sonuçları incelendi. Atopik dermatit klinik ağırlığı SCORAD indeksi ile değerlendirildi. Poliklinik kontrollerinde 25 (OH) D vitamini düzeyi çalışıldı ve 20 ng / mL yeterli olarak kabul edildi. Olguların %22,6'sında serum total IgE düzeyi yüksek, %32.1'inde inek sütü ve/veya yumurta akı spesifik IgE düzeyi 0.35 kIU/ L üzerindeydi ve %22,6'sında deri prick testi pozitifti. Olguların %73,8'i ektrinsik AD, 26,2'si intrinsik AD olarak değerlendirildi ve % 42'sinde eşlik eden atopik hastalık mevcuttu. SCORAD indeks puan düzeyine göre hastalığın şiddeti %46,4'ünde hafif, % 40,5'inde orta, % 13,1'inde ağır idi. D vitamini düzeyi 6'sında eksik, 15'inde yetersiz, 63'ünde ise yeterli düzeyde idi. D vitamini düzeyi sınflamasına göre gruplar arasında SCORAD indeks puan sınıflaması, serum total IgE, serum eozinofil sayısı, deri prick testi pozitifliği, ek atopik hastalık açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Literatürde D vitamini ve atopik dermatit şiddetiyle ilgili yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar olması nedeniyle detaylı ve ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Atopic dermatitis is chronic inflammatory disease caused by the complex interaction of genetic, immune and environmental factors and seen especially in infancy and early childhood. In many studies relationship between vitamin D and atopic dermatitis is studied because of the vitamin D's effect on epidermal barrier growth and immunological mechanisms. Purpose of our study is finding relationship a between atopic dermatitis clinical severity, laboratuary findings and serum vitamin D levels. Thirty girls and fifty-four boys, aged between 3 months- 5 years included the study. Patient's clinical story, physcial examination notes, treatment informations, laboratuary measurements (serum total IgE levels, blood eosinophil count, radioallergosorbent testing results (RAST) ( spesific IgE for egg white, cow milk), skin prick test results were evaluated. Patients' atopic dermatitis clinical severtiy was determined with SCORAD index. Patients' serum vitamin D levels studied in their clinical visits. Serum vitamin D levels were categorized as 20 ng/mL sufficient. Twenty-three percent of patients had high serum total Ig E levels, 32% of patients's RAST levels ( spesific IgE for cow milk and/or egg white ) were higher than 0.35 kIU/L and 23% of patients in this group had positive skin prick tests. Seventy four percent of patients had extrinsic atopic dermatitis, 26% of patients had intrinsic atopic dermatitis and 42% of all patients had additional atopical disease. Patients' AD severity was categorized considering by SCORAD index and 46,4% of all patients was mild, 40,5% of all were moderate, 13,1% of all were severe. Patients's vitamin D levels determined as deficient in six patient, insufficient in 15 patient, sufficient in 63 patient. There was no significant difference for SCORAD index, serum total IgE levels, blood eozinofil count, skin prick test results, additional atopical disease between patient groups (categorized for vitamin D levels). There is a need for further studies about relationship between vitamin D levels and atopical dermatitis severity because of the conflicting results of previous studies.