Preeklamptik gebelerin plasentalarında SFLT-1 ve VEGF ekspresyonun değerlendirilmesi
Evaluation of expression of SfLT-1 and VEGF in placenta of preeclamptic pregnancies
  1. Tez No: 513357
  2. Yazar: FIRAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta, preeklampsi, sFlt-1, VEGF, immunohistokimya, Placenta, preeclampsia, sFlt-1, VEGF, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Preeklampsinin majör nedenlerinden biri olan endotel fonksiyon bozukluğunda rol alan sFlt-1 ve VEGF ekspresyonlarının preeklamptik ve normotansif gebeplasentalarında histokimyasal ve immunohistokimyasal olarak araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 10 adet preeklamptikve 10 adetnormotansif gebeden toplam 20 tane plasenta toplanarak rutin histolojik doku takibine alındı. 5 mikrometrelik kesitlere Hematoksilen-Eozin ve Periyodik Asit Schiff (PAS)histokimyasal boyamalarıyapıldı. VEGF ve sFlt-1 ekspresyonunu göstermek için immunohistokimyasal boyamalar yapıldı. Preparatlar değerlendirilerek fotomikrografları alındı. Bulgular: Hematoksilen ve eozin ile boyanan kesitler incelendiğinde; kontrol grubuyla karşılaştırıldığında preeklamptik plasentalarda sinsityal düğüm ve köprülerin sayısında artış olduğu, intervillöz alanların yoğun kan odakları barındırdığı, fibrinoid yapılanmaların oluştuğu vekapiller dilatasyonun ve konjesyonun varlığıgözlendi. PAS ile boyanan kesitlerde ise preeklampsi grubunun maternal ve fetal villuslarında bulunan kapiller damarlarda bazal membran kalınlaşması tespit edildi. İmmunohistokimyasal incelemede; kontrol plasentaların maternal ve fetal komponentinde VEGF ekspresyonunun artığı, sFlt-1 ekspresyonun ise azaldığı tespit edildi.Preeklamptik plasentaların maternal ve fetal komponentinde kontrole oranla VEGF ekspresyonun azaldığı buna karşın sFlt-1 ekspresyonun düzeyinin arttığı görülmüştür. Ayrıca, preeklamptik maternal yüzdefetal yüze oranla sFlt-1 ekspresyonunun daha anlamlı olduğu tespit edildi. Sonuç: Preeklampsinin endotelyal disfonksiyonunda rol alan moleküllerden sFlt-1 ve VEGF ekspresyon düzeylerinin birbirini etkilediği; preeklamptik plasentalarda VEGF ekspresyonuun azaldığı ve buna karşın sFlt-1 ekspresyonun özellikle maternal komponentinde olmakla beraber daha yoğun olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim:Our aim was to investigate expression levels of sFlt-1 and VEGF molecules taking role inendothelial dysfunction, which is one of the major causes of preeclampsia, in the preeclamptic and normotensive pregnant placentas. Materials and Methods: 10 preeclamptic and 10 normotensive placentas were collected from pregnant women and processed to routine histological tissue protocol. 5-micrometer sections were stained with Hematoxylin-Eosin and Periodic Acid Schiff (PAS). To reveal VEGF and sFlt-1expression, sections were immune-stained with anit-VEGF and anti-sFlt-1 antibodies. Slides were examined under light microscope and photomicrographs were taken. Results:In hematoxylin and eosin-stained sections; there was an increase in the number of syncytial knots and bridges in the preeclamptic placenta when compared with the control group. Also, intense blood accumulation in the intervillous areas,fibrinoid structures, capillary dilatation and congestion were observed. In the sections stained with PAS, basal membrane thickening was detected in the capillary vessels of the maternal and fetal villiin preeclampsia group. Immunohistochemical examination;VEGFexpression increased and sFlt-1 expression decreased in maternal and fetal components of control placenta. VEGF expression decreased in the maternal and fetal component of preeclamptic placenta compared to control, whereas the level of sFlt-1expression increased. Furthermore, it was found that sFlt-1 expression was more significant in preeclamptic maternal face than fetal face. Conclusion sFlt-1 and VEGF molecules take role in preeclamptic endotelial dysfunction and also their relative expression affect each other.It was observed that VEGF expression decreased in preeclamptic placenta, whereas sFlt-1 expression was more intense, especially in the maternal component.