Evlilik sorunu yaşayan ve yaşamayan çiftlerde bağlanma stilleri ve çift uyumu arasındaki ilişki
The relationship between attachment styles and marital adjustment in couples experiencing marital problem and couples not experiencing marital problem
  1. Tez No: 513362
  2. Yazar: SADİCE TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA DOĞAN BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, evlilik sorunu, bağlanma, bağlanma stilleri, Marriage, marital problem, attachment, attachment styles
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Evlilik uyumu, çiftlerin uyumlu birlikteliklerinin sonucu olarak, evlilik hayatlarında yaşadıkları memnuniyet ve mutluluk olarak tanımlanmaktadır. Literatüre bakıldığında; evlilik uyumu ve evlilik doyumunun yordayıcısı olarak bağlanma stilleri ve kendilik algısı karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, evlilik sorunu yaşayan ve yaşamayan çiftlerdeki sosyodemografik özelliklerin karşılaştırılması, bağlanma stillerinin, bağlanma stilleri ve çift uyumu arasındaki ilişkinin saptanması, bağlanma stilleri ile psikiyatrik belirtiler arasındaki ilişkilerini incelemek için amaçlanmıştır. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne evlilik sorunu ile başvuran ve çalışmaya dahil olma kriterlerini karşılayan 45 evli çift ile genel örneklemden alınan 40 evli çift çalışmaya dahil edilmiştir. Çiftlere Sosyodemografik Veri Formu, Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ), İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) ve Belirti Tarama Listesi (SCL-90R) uygulanmıştır. İstatiksel yöntem olarak bağımsız t testi ve Pearson korelasyon testi çalışmada kullanılmıştır. Bulgular: Evlilik sorunu ile başvuran çiftler ile kontrol grubu arasında ÇUÖ'nin tüm alt ölçek puan ortalamaları ve toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttur. İlişki Ölçekleri Anketi'ne göre bağlanma stillerine bakıldığında evlilik sorunu ile kontrol grubunda bulunan katılımcılar arasında güvenli bağlanma açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Sonuç: ES olan grupta güvenli bağlanma ile ÇUÖ alt ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Fakat saplantılı bağlanma ile fikir birliği alt ölçeği arasında negatif korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and purpose: Marital adjustment is defined as the satisfaction and happiness that couples experience in their marriage as a result of harmonious relationships. In the literature, attachment styles and perception of self are found to be the predictors of marital adjustment and marital satisfaction. The aim of this study was to compare sociodemographic characteristics in couples with marital problems and without marital problems, to determine the attachment styles, to determine the relationship between attachment styles and marital adjustment, and to determine the relationship between attachment styles and psychiatric symptoms. Method: The University of Health Sciences, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education Research Hospital, Psychiatry outpatient clinic was included in the study of 45 married couples who applied to the psychiatric outpatient clinic and met the criteria for inclusion and 40 couples from general sample. Sociodemographic data form, Dyadic Adjustment Scale (DAS), Relationship Scales Questionnaire (RSQ) and Symptom Check List (SCL-90R) were applied to the couples. The independent t-test and Pearson correlation test were used as statistical methods. Results: There was statistically significant difference between all subscales and total scores of DAS between the couples applying for the marital problem and control group. When looking at attachment styles according to the Relationship Scales Questionnaire, there was statistically significant difference between the marital problem and the participants in the control group. Conclusion: There was no significant correlation between secure attachment and subscales of DAS in the group with marital problems. However, negative correlation was found between preoccupied attachment and dyadic consesus subscale.