Biyografi ve meta-biyografi arasında Hıfzı Topuz romanları
Between biography and meta-biography Hıfzi Topuz novels
  1. Tez No: 513561
  2. Yazar: MERT YALÇIN SAYIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografi, Biyografik Roman, Meta-biyografi, Hıfzı Topuz, Biography, Biographical Novel, Meta-Biography, Hifzi Topuz
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Hıfzı Topuz, siyasi ve toplumsal tarihimizde yer alan isimlerin yaşamöykülerini kaleme almıştır. Sadece biyografi alanında değil, aynı zamanda belli bir dönemi anlatan romanlar da kaleme alarak Türk edebiyatında hem biyografik hem de tarihi romanlarla yerini almış bir yazardır. Romanlarında ele aldığı Osmanlı dönemine ve Türkiye Cumhuriyet tarihine ait kişi ve olayları son derece yalın bir dille ele alırken, olayların kişiler üzerindeki etkilerini de aynı yalın dille eserlerine aktarmıştır. Çalışmada Hıfzı Topuz'un biyografik eserleri, kurgu ve gerçeklik bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın“Giriş”kısmında biyografinin tanımından ve dünya edebiyatındaki gelişiminden bahsedilmiştir. Victoria dönemi biyografi anlayışından sonra 20.yüzyılda özellikle Strachey'in katkılarıyla biyografinin karakter merkezli bir görünüm kazandığı ve biyografik romana temel oluşturduğu belirtilmiştir. Daha sonra kurgu-gerçeklik çatışmasına değinilmiş, İrving Stone'nun biyografik roman ile ilgili düşünceleri aktarılmıştır. Giriş kısmının sonunda biyografik romanın sınırları çizilmiştir. Çalışmanın“Hıfzı Topuz Romanlarında Yazar – Karakter İlişkileri”adlı bölümünde, Hıfzı Topuz romanlarındaki kişilerin doğum ve ölüm tarihleri verilerek gerçek hayatta olup olmadıkları belirlenmiştir. Daha sonra kurgusal karakterler saptanmış bu karakterler hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Yazarın karakterlere bakış açısı merkeze alınarak tespitler ortaya konmuş, kurgusal karakterlerin romanda nasıl ortaya çıktığı saptanmıştır. Çalışmanın“Hıfzı Topuz'un Romanlarında Belgesel Metinlerin Dönüştürülme Süreci”adlı üçüncü bölümünde, Hıfzı Topuz romanlarındaki belgesel metinler tespit edilmiştir. Bu metinler 5 ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar“Mektup”,“Anı”,“Şiir ve Gazete Yazıları”,“Olayların Yaşandığı Tarihteki Gazeteler, Tarihi Belgeler, Bildiriler ve Diğer Belgeler”,“Fotoğraflar”başlıkları altında toplanmıştır. Bu bölümde, Hıfzı Topuz'un farklı belgesel metinleri aynı şekilde dönüştürdüğü belirlenmiştir. Ayrıca belgesel metinlerin roman içerisinde nasıl dönüştürüldüğü esas alınarak, eleştirel bir bakış açısı ile romanlara yaklaşılmıştır. Çalışmanın“Hıfzı Topuz Romanlarında Olay Örgüsü”adlı dördüncü bölümünde, romanlarda mevcut olan olay örgülerindeki şematik yapıların dil ile ilişkisinden bahsedilmiştir. Daha sonra olay örgüleri kronoloji bağlamında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Hıfzı Topuz eserlerinin olay örgülerinden hareketle biyografi ve kurgu arasından nereye yakın olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın“Biyografi ile Meta-Biyografi Arasında Hıfzı Topuz”adlı bölümünde ise, çalışma boyunca aktarılan tespitlerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Ana başlıklar altında toplanılan bölümler, biyografi ve meta-biyografi kapsamında değerlendirilmiştir. Değerlendirme aşaması, çalışma boyunca incelenen olay örgüsü, dil, kişiler ve teknik malzeme gibi hususlar merkeze alınarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hifzi Topuz wrote up the life stories of characters in our political and communal history. He was an author appearing in Turkish literature with both biographic and historical novels by writing up novels depicting a specific period of time in addition to biography. He not only narrated people and events in Ottoman and Turkish Republic periods in a completely plain language, but also told the effects of events on people in the same way. In the study, biographic works of Hifzi Topuz were evaluated in terms of fiction and reality. In“introduction”section, the definition of biography and its development stages in world literature were discussed. It has been stated that biography had character-based appearance during 20. century thanks to Strachey in particular after Victorian period biography perception and that it provided the basis for novels. Then, fiction-reality conflict was discussed and opinions of Irving Stone towards biographic novels were quoted. At the end of introduction section, lines of biographic novels were drawn. In the section named as Novelist – Character Relationships in the Novels by Hifzi Topuz, the birth and death dates of the characters in novels by Hifzi Topuz were given and it was determined whether those characters lived in real life. Then, fictional characters were determined and brief information related to them were given. Considering point of view of the novelist, determinations were stated and how fictional characters were given place in the novels. In the third section named as Converting Process of Documental Texts in the Novels by Hifzi Topuz, documental texts were determined. Those texts were collected under 5 main titles, which were“Letter”,“Memory, ”Poem and Newspaper Texts“, ”Newspapers During the Events, Historical Documents, Reports and Other Documents“, ”Pictures". In that section, it was found out that Hifzi Topuz converted different documental texts in the same way. Furthermore, considering how documental texts were converted in the novels, the novels were evaluated by a critical point of view. In the fourth section named as Storylines in the Novels by Hifzi Topuz, the relationship between schematic structures in storylines in the novels and language was discussed. Then, storylines were evaluated in terms of chronology. All in all, considering the storylines in the novels, whether they were close to biography or fiction was determined. In the section named as Hifzi Topuz between Biography and Meta-Biography, determinations made in whole the study were evaluated. The parts under main titles were evaluated in terms of biography and meta-biography. Evaluation stage was conducted by considering such factors as storylines evaluated throughout the study, language, characters and technical stuff.