Gamitromisinin in vitro rat düz kası üzerine etkisi
The effect of gamithromycin on smooth muscle of rat uterus in vitro
- Tez No: 513699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YILDIRIM, DOÇ. DR. BEGÜM YURDAKÖK DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gamitromisin, rat, uterus, düz kas, oksitosin, in vitro, Gamithromycin, rat uterus, smooth muscle, oxytocin, in vitro
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Gamitromisin, 15-üyeli, yarı sentetik makrolid grubu bir antibiyotiktir. Makrolidler özellikle Gram pozitif bakterilerin neden olduğu hastalıkların sağaltımında en sık kullanılan antibiyotiklerin başında gelir. Uterus kasının fonksiyonları üreme sistemi ile yakın ilişki içindedir. Bu çalışmanın amacı, gamitromisinin rat uterus düz kasları üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Deneylerde 200-250 gram (g) ağırlığında, 4-5 aylık 16 dişi Wistar sıçandan izole edilen 44 uterus dokusu kullanıldı. Çalışma, Kırıkkale Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'nun 22.06.2018 tarihli, 18/06 toplantı sayısı, 34 numaralı toplantı kararı ile onaylandı. Çalışma 4 ayrı protokol grubu üzerinden yürütüldü. Öncelikle anestezi edilen ratların uterusları izole edildi, izole organ banyosu ileticisine bağlandı ve izole uterusa 1 g ön gerim uygulandı. Ön denemelerde gamitromisin 10-7 M, 10-6 M ve 10-5 M derişimlerde denendi ve çalışmada kullanılan derişim 10-5 M olarak seçildi. I. grup 10 dk. kontrol kasılması elde edildikten sonra yine 10 dk. 10-5 M gamitromisin ile muamele edildi. II. grupta ise 2,5 mIU/mL oksitosin kasılması üzerine 10-5 M gamitromisinin etkisi değerlendirildi. III. gruba 10-8 M atropin inkübasyonunun üstüne 10 dk. süre ile 10-5 M gamitromisin denendi. IV. grupta 0,625µg kloprostenol 10 mL izole organ banyosuna uygulandı 10 dk. ardından, yine 10-5 M gamitromisin uygulaması 10 dk. boyunca yapıldı. Gamitromisinin çözücüsü olarak kullanılan dimetilsulfoksid (DMSO) için de aynı protokoller aynı deneme gruplarında uygulandı. Çalışmanın verilerini değerlendirirken oluşan kasılmaların frekans, ortalama amplitüd ve pik amplitüd değerleri karşılaştırıldı. Çalışmanın 1. protokol uygulaması değerlendirildiğinde; gamitromisin (10-5 M) uygulamasının frekans değeri istatistiksel olarak kendinden önceki spontan kasılmaların frekans değerinden büyük bulundu (P≤0,01). Ancak DMSO ve 10-5 M gamitromisin uygulamasının frekansları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak bir fark bulunamadı (P>0,05). Diğer protokol gruplarının verileri de; frekans, ortalama amplitüd ve pik amplitüd yönünden değerlendirildiğinde; istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmadı (P>0,05). Alınan sonuçların, gamitromisinin kimyasal formundan ve kullanılan derişiminden kaynaklandığı düşünüldü. Gamitromisinin uterus düz kası üzerine olan etkilerini ve olası mekanizmasını tam olarak değerlendirebilmek için, daha yüksek gamitromisin derişimlerinin çalışılması ve mümkünse farklı agonist ve antagonist maddelerle yapılacak daha ileri çalışmalar gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Gamithromycin is a 15-membered, semi-synthetic macrolide antibiotic. Macrolides are one of the most commonly used antibiotics in the treatment of diseases caused by Gram-positive bacteria. The functions of the uterine muscle are closely related to the reproductive system. The aim of this study is to investigate the effect of gamithromycin on rat uterus smooth muscles. Forty-four uterine tissues isolated from 16 female Wistar rats weighing 200-250 grams were used in the experiments. The study was conducted with the decision of meeting number 34, number 18/06, dated 22.06.2018 of Kırıkkale University Animal Experiments Local Ethics Committee. The study was conducted through 4 different protocol groups. First of all, the uterus of the anesthetized rats was isolated, and suspended to the isometric tranducer of organ bath with a preload of 1 g. In the preliminary experiments, gamithromycin was tested at concentrations of 10-7 M, 10 -6 M and 10 -5 M, and the concentration used in the study was selected as 10-5 M. In the 1st group, the uterus segments were treated for 10 min with 10-5 M gamithromycin after 10 min control contractions were obtained. In the 2nd group, the effect of 10-5 M gamithromycin on 2.5 mIU / mL oxytocin contraction was evaluated. In the 3rd group the effect of 10-5 M gamithromycin for 10 min was evaluated on 10-8 M atropine incubation for 10 min. In the 4th group 0.625 μg of cloprostenol was applied to a 10 mL isolated organ, then 10-5 M gamithromycin was applied for 10 min. The same protocols were applied in the same experimental groups for dimethylsulfoxide (DMSO) that was used as the solvent of gamithromycin. Frequency, average amplitude and peak amplitude values of the contractions were evaluated when comparing the data of the study. When the data of the first protocol evaluated; the frequency value of gamithromycin (10-5 M) was statistically greater than the frequency value of the spontaneous contractions prior to itself (P≤0.01). However, no statistically significant difference was found when the frequencies of DMSO and 10-5 M gamithromycin were compared (P> 0.05). There were no statistically important difference among the data of the other protocol groups in terms of frequency, average amplitude and peak amplitude (P> 0.05). The results of this study can be attributed to the chemical form of gamithromycin and the concentration used. In order to be able to fully assess the effects and possible mechanism of gamihtromycin on the uterine smooth muscle, higher gamithromycin concentrations should be studied and, if possible, further studies should be performed with different agonist and antagonist agents.