Türk kültüründe paternalist liderlik davranışlarının izleyenlerin duygusal bağlılıkları üzerindeki etkisi: Y kuşağına yönelik bir araştırma
The influence of paternalistic leadership behaviors on affective commitment the followers in turkish culture: A research for y generation
  1. Tez No: 514258
  2. Yazar: NURETTİN GÜRCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU TOLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kültürü, Paternalizm, Paternalist Liderlik, Y Kuşağı, Turkish Culture, Paternalism, Paternalistic Leadership, Y Generation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütlerdeki paternalist liderlik davranışlarının Türk Y kuşağı çalışanlar üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma sorusu, Türkiye'deki Y kuşağı çalışanların paternalist bir liderle çalışmayı isteyip istemeyeceği üzerine yoğunlaşmıştır. Literatürdeki genel kanıya bakıldığında Y kuşağının bu tarz bir liderle çalışmayı istemeyeceği öngörülmüştür. Fakat kültür, değişimi zaman alan ve yavaş ilerleyen bir olgudur. Bu yüzden yapılan birçok çalışmada görüldüğü gibi, paternalizm hala kültürümüzün önemli bir karakteristiğini oluşturmaktadır. Bu anlamda, bu çalışmada Y kuşağının, bağımsız, bireyci, yenilikçi vb. özellikler sergilese de, Türk kültürünün rolünden dolayı paternalist bir lideri tercih etmeyi sürdürdükleri ileri sürülmüştür. Çalışmada kültür-örgüt kültürü-yönetim etkileşiminden yola çıkılarak kültürel açıdan paternalizmin temelleri ve paternalist liderlik kavramı açıklanmıştır. Ardından literatürde yer alan kuşak sınıflandırmalarına da yer verilerek, kuşakların liderlik beklentileri Y kuşağı ekseninde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise çalışanların örgütteki liderlerini ne kadar paternalist olarak algıladıkları, örgüte yönelik duygusal bağlılık düzeyleri ve katılımcıların demografik özellikleri hakkında veri toplanarak bir survey araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler çeşitli istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu yöntemler; tanımlayıcı istatistik analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizidir. Analiz sonuçlarına göre Y kuşağı çalışanların,Batılı kültürlerde bağımsız, bireyci, yenilikçi vb. olarak ifade edilseler de, ülkemizde Türk kültürünün rolünden dolayı paternalist bir lideri tercih etmeyi sürdürdükleri ortaya çıkmıştır. Yapılan analizlerle, Türkiye'de çalışan Y kuşağının paternalist bir liderle çalışmak istediği varsayımı önemli ölçüde doğrulanmıştır. Bulgulara göre,liderin paternalist liderlik davranışları Y kuşağı çalışanların duygusal bağlılığını %44 oranınında artırmaktadır.Bu anlamda Türk Y kuşağı çalışanların; işyerinde aile ortamı yaratan, çalışanlarının iş dışı yaşamlarına dahil olan ve konumunun getirdiği hiyerarşi ve otoriteyi belirginleştiren liderlerlerle çalıştıklarında duygusal bağlılıklarının arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of paternalistic leadership behaviors in the organizations on Turkish Y generation workers. A research question focused on Y generation employees in Turkey if they want to work with a paternalistic leader. Looking at the general belief in the literature, it is predicted that generation Y will not want to work with such a leader. But culture is a time consuming and slow-moving phenomenon.Therefore, paternalism is still an important characteristic of our culture, as seen in many studies. In this sense, in this study, Y generation is independent, individualistic, innovative, etc. even though it is suggested that they continue to prefer a paternalistic leader because of the role of Turkish culture. In the study starting from the culture-organizational culture-management interaction, the cultural aspects of paternalism and the concept of paternalistic leadership are explained.On the back of, classifications of generation in the literature are also mentioned and the leadersip expectations of the generations are tried to be put on the axis of the Y generation. Then, a survey was conducted by gathering data on how much employees perceive the leaders of the organization as paternalists, their level of emotional attachment to the organization, and the demographic characteristics of the participants. The data which obtain from the study were evaluated using various statistical analysis methods. These methods include; descriptive statistical analysis, t-test, one-way ANOVA, correlation and regression analysis. According to the results of the analysis even though the employees of Y generation are independent, individualistic, innovative etc. in the Western cultures, it is revealed that they continue to prefer a paternalistic leader because of the role of Turkish culture in our country. With the analysis, the assumption that want to work with a paternalistic leader of Y generation workers in Turkey were confirmed considerably. According to findings, leader's paternalistic leadership behaviors increase emotional attachment of Y generation workers by 44%. In this sense, it has been observed that Turkish Y generation employees' emotional attachment increases when they are working with leaders who create a family atmosphere in the workplace, who are involved in the non-business life of their employees and who emphasize the hierarchy and authority that the position brings.