Modernleşme-demodernleşme kıskacında Türk medyası
Turkish media between the Dilemma of modernization-demodernization
  1. Tez No: 514283
  2. Yazar: TANSU AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, demodernleşme, sathi modernlik, tekinsizlik, bastırma, bastırılanın geri dönüşü, Modernization Processes, demornization, superficial modernity, uncanny, suppression, repression of suppression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Modernleşme kavramsal olarak ele alındığında yeniyi ve çağdaşlığı temsil etmektedir. Özellikle Batılı toplumların modernleşmeyle birlikte dönüşüm geçirerek günümüz toplum yapısına kavuştukları görülmektedir. Bu bağlamda Osmanlı Devleti ile başlayan zorunlu bir modernleşme serüveni genç Türkiye Cumhuriyeti ile devam etmiştir. Nitekim bu süreç toplumun tüm kesimi tarafından kabul görmemiş ve tartışmalara yol açmıştır. Bu tartışmalar ışığında toplumun verdiği reaksiyonlar Türkiye'nin yol haritasının görülmesi açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmada öncelikle modernleşme ve demodernleşme kavramları üzerinde durulmuştur. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu ve günümüz Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşme çabaları tarihsel bir izlekte ve tartışma yaratan kavramlar üzerinden ele alınmıştır. Modernleşme çabaları sürecinde toplumun karşı karşıya kalan kesimleri tekinsizlik ve bastırılanın geri dönüşü temaları çerçevesinde ele alınmıştır. Bu sürecin net bir şekilde görülebilmesi açısından '28 Şubat süreci', '10 Kasım' ve 'Türkçe Ezan' konuları haberler üzerinden eleştirel söylem analizi yapılarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Modernization represents newness and modernity when conceptually considered. Especially western societies are transformed by modernization, and they are found to have the structure of society today. An adventure of forced modernisation began with the Ottoman Empire in this regard has continued with the young Republic of Turkey. This process has not been accepted by all sections of society and has led to controversy. These discussions in the light of society's reaction to it are essential regarding Turkey's roadmap to be seen. In this context, primarily the concepts of modernisation and demodulation are emphasised. Then the modernisation efforts of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey today have been addressed through the idea of creating historical themes and discussions. In the process of modernisation efforts, the sections of the society that are confronted by the community have been dealt with within the framework of uncanny and repressed repression. To be able to see this process clearly, 'February 28 period', 'November 10' and 'Turkish Ezan' topics were revealed by analysing the critical discourse through the news.