Zihin kuramı becerisi ve yalnızlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between theory of mind skills and loneliness
- Tez No: 514357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihin Kuramı, Zihin Kuramı Becerisi, Yalnızlık
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, zihin kuramı becerisi ile yalnızlık arasında anlamlı bir ilişki bir ilişki olup olmadığını, deneysel bir yolla gözlemlemek ve yorumlamaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bir özel üniversitede 29 kadın ve 21 erkek olmak üzere 50 gönüllü üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada kişisel bilgiler için“Sosyo-Demografik Bilgi Formu”,“Kısa Semptom Envanteri (KSE) ”,“UCLA Yalnızlık Ölçeği”ve“Gözlerden Zihin Okuma Testi (RMET)”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız iki örneklem t testi ve Pearson korelasyon tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada, gözlerden zihin okuma becerisi ile yalnızlık arasında anlamlı ilişki olmadığı ancak erkek öğrencilerin zihin okuma becerisi ile yalnızlığı arasında negatif yönlü ilişki olduğu; yalnızlık ve zihin okuma becerisinin yaş, medeni durum ve öğrenim görülen bölüme göre anlamlı farklılık göstermediği; kadın öğrencilerin zihin okuma becerisinin erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ve çalışma bulguları ile literatür bulgularının paralellik gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to observe and interpret an experimental way whether a significant relationship between theory of mind skills and loneliness. The sample of the research consists of 50 volunteer university students including 29 women and 21 men, in a private university in Istanbul. In the study was applied“Socio-Demographic Information Form”for personal information;“Brief Symptom Inventory (BSI) ”,“UCLA Loneliness Scale”for level of loneliness;“Reading the Mind in the Eyes Test (RMET)”for mind reading skills. Two samples independent t-tests and Pearson correlation techniques were used in the analysis of the obtained data. According to the results obtained there is no significant relationship between mind reading skills and loneliness but there is a negative relationship between loneliness and mental reading skills in only male students. According to the other results obtained, loneliness and the mind reading skills do not differ significantly according to age, marital status and department of education; the mind reading skills of female students are significantly higher than male students and the findings of the study are consistent with those of the literature.