Haber-i Vâhidi kabul kriterleri açısından Hanefilerin amel etmedikleri Müslim rivayetleri
Roumors not taken from Muslim by Hanafis and their evaluations about these rumours
  1. Tez No: 514385
  2. Yazar: MURAT POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kitâb, Haber-i Vâhid, Manevi İnkıtâ, Sahîh-i Müslim, Sâbit Sünnet, Qur'an, Khabar-I Wahid, Inqita-i Manawiyyah, Sahîh-i Müslim, Sunnah
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Hanefilerin Müslim'den almadıkları rivayetler ve bu rivayetler hakkındaki değerlendirmeleri adıyla ele almaya çalıştığımız tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş kısmında konunun önemi, amacı, yöntemi ve kaynaklara dair bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde Hanefilerin haber-i vâhidleri kabul kriterleri başlığı altında maddi inkıtâ' ile manevi inkıtâ' konuları yer almaktadır. İkinci bölümde, Hanefilerin amel etmedikleri Müslim rivayetleri ve usûlî açıdan değerlendirmesi hem füru hem de usul eserlerinden tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamız neticesinde tespit ettiğimiz hususlar maddeler halinde kısaca özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we covered the title of rumors not taken from Muslim by Hanafıs and theır evaluatıons about these rumours and it contains introduction, two parts and conclusion sections. The introduction includes information about importance, purpose, method, and references of the subject. In the first chapter, there are titles of 'material incarnation' and ''Inqita-i Manawiyyah'' (Hidden interuption) in order to reveal the methods of the Hanafis regarding their approaches to hadiths. In the second chapter, the hadiths which take place in Sahih-i Muslim's second book (Kutub-u Sitte), but have not been used by Hanafis and the reasons for not using the hadiths in terms of method and the other differences found from both fürû (branch, detail) and usûl (fundamental, base, main) works. In conclusion section, we have briefly summarized the findings in terms of the points we have identified.