Levetirasetamın erken dönem civciv embriyosunda nöral tüp gelişimine olan etkisinin araştırılması
The effects of levetiracetam on neural tube development in the early stage of chick embryos
- Tez No: 514440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DALGIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Levetirasetam, Civciv embriyosu, Nöral tüp defekti, Levetiracetam, Chick embryo, Neural tube defect
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
LEVETİRASETAMIN ERKEN DÖNEM CİVCİV EMBRİYOSUNDA NÖRAL TÜP GELİŞİMİNE OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Uzun süre antiepileptik ilaç kullanımına bağlı majör malformasyon riskinin normale göre 2-3 kat arttığı bilinmektedir. Levetirasetam yeni kuşak antiepileptik ilaç olarak fokal ve jeneralize epilepsilerde kullanılmaktadır. Nöral tüp defektleri santral sinir sistemi anomalilerinden olup gebelik döneminde kullanılan antiepileptik ilaçlar nöral tüp defektine yol açabilmektedir. Bu çalışmada yeni bir antiepileptik ajan olan Levetirasetamın memelilerde embriyonel omurga gelişimin ilk ayına uyan erken dönem civciv embriyo modelinde nöral tüp gelişimi üzerine olan etkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışma için spesifik patojen içermeyen 45 adet Atabey® cinsi döllenmiş tavuk yumurtası seçilerek rastgele 5 gruba ayrıldı. Grup A, 48 saat boyunca 37.8±2°C sıcaklık ve % 60±5 nem oranında herhangi bir işlem yapılmaksızın inkübe edildi. Diğer yumurtalara ise inkübasyonun 28. saatinde 10 μL hacim içerisinde in-ovo yöntem ile kontrol ve ilaç uygulamaları yapıldı. Grup B'ye distile su, Grup C'ye serum fizyolojik, Grup D'ye insanda kullanılan tedavi dozuna (10 mg/kg) eşdeğer dozda levatirasetam ve Grup E'ye bu tedavi dozunun 10 katı yükseklikte levetirasetam verildi. Embriyolar 48. saatte (Hamburger-Hamilton evrelendirmesine göre 12. evre) yumurtadan çıkarılarak morfolojik ve histolojik olarak incelendi. İnkübe edilen 45 adet embriyonun 41'inde nöral tüpün kapalı olduğu ve embriyonun normal gelişim gösterdiği görüldü. Grup A'da bir embriyoda nöral tüpün açık olduğu, Grup C'de bir ölü embriyo, Grup E'de ise bir ölü embriyo, bir embriyoda da nöral tüpün açık olduğu görüldü. Grup E de 2 embriyoda görülen patolojik durumun kontrol gruplarında görülmesinden dolayı, bu patolojilerin levetirasetamdan bağımsız olarak geliştiği düşünüldü. Levetirasetam'ın insan tedavi dozuna eşdeğer dozda ve bu değerin 10 katı yükseklikte verilen dozlarda civciv embriyosunda nöral tüp defekti oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Ancak yüksek dozlarda kullanımı ile ilgili daha geniş denek sayısına ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Levetirasetam epilepsili kadınlarda gebelik süresince teropatik indeks aralığındaki dozlarda kullanıldığında nöral tüp defekti açısından güvenli bir ilaç adayı olabilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF LEVETIRACETAM ON NEURAL TUBE DEVELOPMENT IN THE EARLY STAGE OF CHICK EMBRYOS Using long term antiepileptic drug may cause major malformation risk. Levetirasetam is a new generation drug for generalize and focal epilepsy. The effect mechanism of Levetirasetam is not clear yet . Central nervous system anomalies are the second most common anomaly after the cardiovasculer anomalies. Neural tube defects are central nervous system anomalies and antiepileptic drugs that use in during pregnancy may cause neural tube defects. In this study we aimed to investigate the effects of levetiracetam which is a new generation antiepileptic drug on neural tube development of chick embriyo model that equals to the first month of mammalian embriyonel development. For this study 45 pieces fertile, specific, pathogen free Atabey ® type eggs were randomly selected and divided into 5 groups. Group A, 37.8 ± 2 ° C temperature for 48 hours and 60 ± 5% relative humidity were incubated without any process. We used distilled water in Group B, normal saline in Group C and equivalent human treatment dose of levetiracetam in Group D and 10 times higher treatment dose of levetiracetam in Group E. These eggs were opened after 28-hour incubation. Control solutions and drugs administration were given in 10 μL volume with in-ovo method. Embryos (that succeeded to reach Hamburger-Hamilton stage 12) from eggs were removed and observed under light microscopy and stained with hematoxylin for histopathological examination. Embryos (that succeeded to reach Hamburger-Hamilton stage 12) from eggs were removed at the 48th hour of incubation and were evaluated morphologically and histologycally. After incubation, 41 of the 45 embryos showed normal development and the neural tube was closed. In Group A, neural tube closure defect was determined in 1 embryo. In Group C dead embryo was determined in 1 embryo. In Group E dead embryo was determined in 1 embryo and neural tube closure defect was determined in 1 embryo. In the control group, 2 pathological defects were detected in 2 embryos. Therefore, the pathology of in Group E that was thought to be unrelated from levetirasetam. 44 Our results suggested levetiracetam didn't cause neural tube closure defects on chicken embryo when injected at therapeutic dosage and doses 10 times the height levels. However, further studies with larger numbers of subjects are needed for its use in higher doses. Levetiracetam may be a good candidate for women during pregnancy in the treatment of epilepsy.