İki yaşından küçük çocuklarda levetirasetam tedavisinin etkinliği ve güvenilirliği
Efficacy and safety of levetiracetam treatment in children under two years
- Tez No: 727139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA BEKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı, epilepsi, levetirasetam, monoterapi, nöbet, childhood, epilepsy, levetiracetam, monotherapy, seizure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Levetirasetam günümüzde çocukluk çağında en sık reçete edilen antiepileptik ilaçlardan biridir. Avrupa'da mevcut AEİ tedavilerine ek tedavi olarak 6 yaş üzeri hastalarda kullanımı için ruhsat alması sebebiyle monoterapi olarak kullanımına ilişkin veriler özellikle erken çocukluk çağı döneminde oldukça kısıtlıdır. Biz literatürde bu yaş grubunda levetirasetam etkinlik ve güvenilirliği ile ilglili yeterli çalışmaya rastlanmadığı için 2 yaş altı epilepsili çocuklarda levetirasetamın monoterapi olarak kullanımının etkinlik ve güvenilirliğini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Çocuk Nörolojisi Polikliniği'nden 01.06.2017 ile 01.06.2020 tarihleri arasında epilepsi tanısı alan ve levetirasetam tedavisi başlanan ve en az 6 ay süreyle takip edilen 2 yaşından küçük 90 çocuk dahil edildi. Epilepsi tanısı ve nöbet sınıflaması ILAE 2017 sınıflamasına göre yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, konvülsiyon özellikleri, epilepsi tipi, nöromotor gelişim durumları, elektroensefalografi ve beyin görüntüleme bulguları, levetirasetam tedavisine yanıt, ilaç dozu,tedavi süresi ve yan etkiler kaydedildi. Bulgular:Hastaların %45,6'sı (n=41) kız, %54,4'ü (n=49) erkekti. Hastaların yaş ortalamaları 10,56±5,88 aydı. Ortalama toplam tedavi süresi 16,72 ay ve ortalama monoterapi süresi 13,64 aydı. Nöbet tipleri %84,4'ü (n=76) jeneralize, %15,6'sı (n=14) fokal, epilepsi etyolojik sınıfları %50'si (n=45) bilinmeyen, %30'u (n=27) komplike febril konvulziyon, %10'u (n=9) yapısal, %5,3'sı (n=5) genetik, %2,2'si (n=2) metabolik, %2,2'si (n=2) infeksiyoz idi. Hastaların psikomotor gelişimleri %78,4 (n=59), beyin MRG bulguları %81,7 (n=58), beyin BT bulguları %94,6 (n=35), tedavi öncesi EEG %71,4 (n=50) oranında normaldi. Araştırmaya v katılan olguların; %66,3'ü (n=59) ilk 6 ay nöbetsizken, %33,7'si (n=30) nöbet geçirmiştir. Olguların %74,4'ü (n=67) doz artırımı yapılmamışken, %25,6'sı (n=23) ilk 6 ay doz artırımı yapılmıştır. Olguların %81,1'inin (n=73) ilk 6 ay tek ilaç levetirasetam iken; %18,9'unun (n=17) tek ilaç levetirasetam değildir. Olguların başlangıç levetirasetam dozu 15 ile 40 mg/kg/g arasında değişmekte olup; ortalama LEV dozu 22,11±5,45 mg/kg/g' dir. Olguların levetirasetam monoterapi süresi 1 ile 52 ay arasında değişmekte olup; ortalama monoterapi süresi 13,64±10,49 ay, toplam tedavi süresi ise 16,72±10,12 aydır. Hastaların %79,7'sinin (n=47) kontrol EEG'si normal, olguların tamamının başlangıç hemogram biyokimya tetkikleri ve 6 ay sonunda hemogram biyokimya tetkiklerinin normal olduğu görülmektedir.Olguların %1,1'inde (n=1) yan etki nedeni ile ilaç kesimi varken; %98,9'unda (n=89) ilaç kesimi olmadığı görülmektedir. Çalışmamızda ilk 6 ay nöbet kontrolü ile epilepsi etyolojik sınıflaması arasında istatiksel anlamlı ilişki saptanmış olup epilepsi sınıfı komplike febril konvulziyon olan hastalarda nöbet kontrolünün daha iyi olduğu, epilepsi sınıfı genetik olanlarda ise nöbet kontrolünün daha kötü olduğu bulunmuştur. Beyin görüntüleme bulguları, tedavi öncesi EEG ve kontrol EEG bulguları, psikomotor gelişim durumu ile tedavi yanıtı arasında ise anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Çalışmamız; düşük yan etki potansiyeli, yan etkilerin ilaç kesimini gerektirmeyecek düzeyde olması, yan etkilerin ilaç kesimi sonrası hızla düzelmesi, rutin laboratuvar takibi gerektirmemesi, çalışmamız ve literatürdeki benzer çalışmaların gösterdiği gibi 2 yaş altı çocukların jeneralize ve parsiyel nöbetlerinde nöbet kontrolünü sağlamada etkin bulunması nedeniyle bu yaş grubunda epilepsi tedavi seçiminde levetirasetamın etkin ve güvenilir bir seçenek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Levetiracetam is currently one of the most commonly prescribed antiepileptic drugs in childhood. Data on its use as monotherapy are very limited, especially in early childhood, since it is licensed for use in patients over 6 years of age as an adjunct treatment to existing AED treatments in Europe. We aimed to demonstrate the efficacy and safety of using levetiracetam as monotherapy in children under 2 years of age with epilepsy, since there are no adequate studies on the efficacy and safety of levetiracetam in this age group in the literature. Material and Methods:90 children under the age of 2 who were diagnosed with epilepsy between 01.06.2017 and 01.06.2020 and were treated with levetiracetam and followed up for at least 6 months in Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Pediatric Neurology Clinic were included in this study. Epilepsy diagnosis and seizure classification were made according to the ILAE 2017 classification. Demographic data, convulsion characteristics, epilepsy type, neuromotor developmental status, electroencephalography and neuroimaging findings, response to levetiracetam treatment, drug dose, duration of treatment and side effects of the patients included in the study were recorded. Results: 45.6% (n=41) of the patients were female and 54.4% (n=49) were male. The mean age of the patients was 10.56±5.88 months. The mean total treatment time was 16.72 months and the mean monotherapy time was 13.64 months. Seizure types 84.4% (n=76) generalized, 15.6% (n=14) focal, epilepsy etiological classes 50% (n=45) unknown, 30% (n=27) ) recurrent febrile seizures, 10% (n=9) structural, 5.3% (n=5) genetic, 2.2% (n=2) metabolic, 2.2% (n) =2) was infectious. The patients' psychomotor development was 78.4% (n=59), brain MRI findings were 81.7% (n=58), brain CT findings were 94.6% (n=35), pre-treatment EEG was 71.4% (n=50) ) was normal. Of the cases participating in the research; While 66.3% (n=59) were seizure-free in the first 6 months, 33.7% (n=30) had seizures. While the dose was not increased in 74.4% (n=67) of the cases, the dose was increased in 25.6% vii (n=23) in the first 6 months. In 81.1% (n=73) of the cases, the only drug was levetiracetam in the first 6 months; Levetiracetam was not the only drug of 18.9% (n=17). The initial levetiracetam dose of the cases ranged from 15 to 40 mg/kg/g; the mean LEV dose is 22.11±5.45 mg/kg/g. The duration of levetiracetam monotherapy of the cases ranged from 1 to 52 months; The mean duration of monotherapy was 13.64±10.49 months, and the total duration of treatment was 16.72±10.12 months. The control EEG was normal in 79.7% of the patients (n=47), the initial hemogram biochemistry analyzes of all the cases and the hemogram biochemistry tests at the end of 6 months were normal. The cause of side effects in 1.1% of the cases (n=1) with drug discontinuation; It is seen that 98.9% (n=89) did not have drug withdrawal. In our study, a statistically significant relationship was found between seizure control in the first 6 months and the etiological classification of epilepsy. There was no significant difference between brain imaging findings, pre-treatment EEG and control EEG findings, psychomotor developmental status and treatment response. Conclusion: Our work; In this age group, it is effective in providing seizure control in generalized and partial seizures in children under 2 years of age, as shown by our study and similar studies in the literature, as low side effects potential, side effects do not require drug discontinuation, side effects improve rapidly after drug discontinuation, do not require routine laboratory follow-up. demonstrated that levetiracetam is an effective and safe option in epilepsy treatment selection.