Labirent aplazisi olan çocuklarda denge sisteminin değerlendirilmesi
Evaluation of vestibular system in children with labyrinthine aplasia
  1. Tez No: 514656
  2. Yazar: GÖRKEM ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: inner ear malformations, labyrinthine aplasia, Michel deformity, vestibular function, balance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, labirent aplazisi olan ve tek taraflarında işitsel beyinsapı implantı kullanan 4-16 yaşları arasındaki bireylerin (çalışma grubu) denge sistemlerinin değerlendirilerek, sonuçların aynı yaş grubundaki sağlıklı bireyler (Kontrol I) ve iç kulak yapıları normal olup çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı nedeniyle tek taraflı koklear implant kullanan bireylerin (Kontrol II) sonuçları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Her bir grupta 10 birey olmak üzere toplam 30 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma, Kontrol I ve Kontrol II gruplarının yaş ortalamaları sırası ile 9,16 ± 4,02, 9,10 ± 3,96, 9,19 ± 3,25'tir. Vestibüler değerlendirmeler, Video Head Impulse Test (vHIT), Vestibüler Evoked Myogenic Potential (VEMP) ve Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency-2 (BOT-2) Denge alt testi ile yapılmıştır. Çalışma gurubunun bilateral tüm semisirküler kanallarında vestibulo-oküler refleks (VOR) kazanç ortalamaları, kontrol gruplarının VOR kazançlarından istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde düşüktür (p0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate vestibular system of children with labyrinthine aplasia (study group) who use auditory brainstem implant (ABI) on the single side and compare their findings with healthy children (Control I) and cochlear implant (CI) users with normal inner ear structures (Control II) with age range 4-16 years. There were 30 participants, 10 participants in each three group. Age means of study, Control I and control II group were respectively 9.16 ± 4.02, 9.10 ± 3.96, 9.19 ± 3.25. Video Head Impulse Test (vHIT), Vestibular Evoked Myogenic Potential (VEMP) and Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency-2 (BOT-2) Balance subtest were used for vestibular system evaluation. The means of the vestibuloocular reflex (VOR) gain of the study group were significantly lower than control groups (p0.05). BOT-2 balance scores of study (3.70±1.34) and Control II (9.40±2.88) groups were found significantly lower than Control I (16.20±4.16). It was thought that investigating the vestibular system in children with labyrinthine aplasia, which is an extremely rare inner ear malformation, contribute to explain their delay of posturomotor development and to plan vestibular rehabilitation program in early period of their life.