Kur'an'da Allah merkezli anlatımlar
Allah central expressions in the Qur'an
  1. Tez No: 514800
  2. Yazar: EKREM BAYAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP ÖZDEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Fonksiyonel, Kur'an, Functional
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Kur'an ayetleri dikkatle incelendiğinde Allah merkezli bir üsluba sahip olduğu görülecektir. Aslında bu üslup genelde ilahi nitelik taşıyan tüm kitaplarda olsa da özelde Kur'an'a ait bir üsluptur. Bunu yaparken Allah(cc), mütekellim zamiri olan“ben”ya da“biz”muttasıl zamirlerini kullanmıştır. Paganizm kültür ve inancının etkin olduğu muhatap toplumun içselleştirdiği şirk inancının yerine tevhid inancının yerleşmesi güç ve kudret vurgulu, kusursuz bir ilah veya Tanrı inancının takdim edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk ilahi kelamın üslubuna teocentrik bir yapı kazandırmıştır. Hatta bununla da kalmayarak kula ait fiil ve eylemler dahi Allah'ın eylemi gibi anlatılmak sureti ile şirk inancına meydan okuyan bir ilah sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
When the verses of the qur'an are examined carefully, it will be seen that they have a center based on allah. ın fact, this style is generally a qur'anic style, even though it is in all the books of a divine character. ın doing so, allah (cc) has used the synonymous pronouns“ı”or“we”. ınstead of the belief in paganism that the pagan culture and beliefs are influential in the communities in which they are influenced, the establishment of faith in tawhid requires the imposition of power and might, a perfect deity, or the belief in god. this obligation has given a theocentric structure to the style of the divine word. even with this, even the acts and actions belonging to the person were presented as a god action, and a god was presented defying the belief in the shirk.