Bulgaristan'ın Pomak Türklerine uyguladığı asimilasyon politikası
Bulgaria's assimilation policy towards Pomak Turks
- Tez No: 514940
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT AKKOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Pomaklar, Bulgaristan, Asimilasyon, Azınlık, Etnik, Pomaks, Bulgaria, Assimilation, Minority, Ethnicity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Pomaklar, Balkan Yarımadasında yaşayan ve tarihi geçmişleriyle ilgili tartışmalar hala çözüme kavuşturulamamış bir topluluktur. Bölgedeki devletler, Pomakların kendi ırklarına ait olduklarını öne süren tezlere sahiptirler. Bulgaristan, Pomak nüfusun en yoğun olduğu ülkedir ve Bulgar hükümetlerine göre de Pomaklar tartışmasız olarak Bulgardırlar. Bu Müslüman topluluğa karşı Bulgaristan'ın özerk bir devlet olduğu 1878 yılından itibaren istikrarlı bir şekilde asimilasyon politikası uygulanmıştır. Kültürel yozlaştırma, şiddet, göçe zorlama metotlarıyla asimilasyon faaliyetleri yürütülmüştür. Bu tavırlarıyla Bulgar hükümetleri, Bulgar anayasasına ve Bulgaristan'ın taraf olduğu uluslararası antlaşmalara aykırı davranmışlardır. Pomaklara yapılan saldırılara maalesef hiçbir uluslararası kuruluş veya devlet karşı çıkmamıştır. Herşeye rağmen Pomaklar kendi kimlik ve kültürlerine sahip çıkmaya çalışmış, çok ciddi travmalar atlatarak da olsa bunu büyük ölçüde başarabilmişlerdir. Çalışmamız, Bulgaristan'ın devlet politikası haline getirdiği asimilasyon olgusunu, geçmişten günümüze gelişim süreci içerisinde ortaya koymayı hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pomaks are the community inhabiting the Balkan Peninsula and the arguments about their historical past still unsolved. All states on the region come up with thesis claiming that Pomaks are racially their own. Bulgaria has the highest Pomak population and for the governments of Bulgaria without a doubt Pomaks are Bulgarian. Since 1878 the year Bulgaria became autonomous state, this muslim community consistently came under assimilation policy. Assimilation policy carried out through cultural corruption, violence, forced migration. With this attitude, governments of Bulgaria violated Bulgarian constitution and the international treaties obligated by Bulgarian State. Unfortunely, international organisations and states were silent about assaults against Pomaks. However, Pomaks tried to protect their own identity and culture, they dealt with serious traumas but they succeeded to preserve them. In this research, we intent to reveal Bulgaria's state policy against Pomaks, from past to present as a historical fact.