İlyas Bahşiş ve Edem Nalbandov'un derlediği 'Kırım Tatar Xalq yırları' (Yazıçevirimi- inceleme- dizin)
'Folk ballads of Crimean Tatars' compiled by İlyas Bahşiş and Edem Nalbandov (Transcription- examination- directory)
- Tez No: 514992
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ÇULHA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: İlyas Bahşış, Edem Nalbandov, Kırım tatar halk yırları, Kırım Tatarcası
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 283
Özet
Çalışmaya konu olan Kırım Tatar Xalq Yırları Ukrayna Bestekarlar Birliği'nin azaları İlyas Bahşış ve Edem Nalbandov tarafından derlenmiştir. Bu çalışmayla Kırım Tatarcası için önemli bir eser olan bu kitabın (246-432 sayfaları arasında yer alan yırların) Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmış, çalışma gramer ve dizin çalışması ile tamamlanmıştır. Kırım yarımadasının tarihi ve coğrafî önemi üzerinde kısaca bilgi verildikten sonra Kırım Tatarcası ve diyalektleri hakkında bilgi verilmiştir. Kırım Tatar Halk Edebiyatı ve Halk Yırlarının edebiyat içindeki yeri değerlendirilmiştir. Ağırlıklı olarak aşk, doğa, hayvan sevgisi, yiğitlik ve kahramanlık konuları işlenen yırlar, Kırım Tatarcasının Ortayolak diyalektine aittir. Eserin yazarları tarafından yazılmış olan ön söz kısmının da yazı çevrimi yapılarak okuyucuların hizmetine sunulmuştur. Yırlarla ilgili yapılan değerlendirmenin bire bir Türkçeye aktarımı yapılmamış özet olarak vermekle yetinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Crımean Tartar“Xalq Yırs”, which is the subject matter of the present study, was compiled by Ilyas Bahsıs and EdemNalbandov, who are the members of the UkrainianComposers Union. With this study, the book, which is an important work (the“Yır”s given between pages 246 and 432) for Crimean Tartarian Language, was transferred into Turkish used in today's Turkey, and the study was completed with a grammar and index part. After brief information was given about the Crimean Peninsula and its historical and geographical importance, information was provided about the Crimean Tartarian Language and its dialects. The place of Crimean Tartar Folk Literature and Folk“Yır”sin the literature was evaluated. The“Yır”s, which deal mostly with love, nature, love for animals, bravery and heroism, belong to the Ortayolak Dialect of the Crimean Tartarian Language. The Foreword section, which was written by the authors, was transliterated and presented to the service of the reader. The evaluation on the“Yır”s was not made in a one-to-one manner, and a summary was provided instead. KeyWords: İlyas Bahşış, Edem Nalbandov, Kırım tatar halk yırları, Crimean Tatar.