Ratlarda obezite ile oluşturulan hepatik steatozis ve oksidatif strese n-asetilsistein ve folik asitin etkileri
Hepatic steatosis and oxidative stress n-acetylcystei̇ne and folic acid effects of rats obesity
- Tez No: 515094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, yağlı karaciğer hasarı, N-Asetilsistein, folik asit, Obesity, fatty liver damage, N-Acetylcysteine, folic acid
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET RATLARDA OBEZİTE İLE OLUŞTURULAN HEPATİK STEATOZİS VE OKSİDATİF STRESE N-ASETİLSİSTEİN VE FOLİK ASİTİN ETKİLERİ Amaç: Çalışmamızda yüksek yağlı beslenme ile obezite oluşturulan ratlarda karaciğer yağlanması üzerine N-Asetilsistein ve folik asitin hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanım etkilerini araştırmak istedik. Materyal: Çalışmada kullanılan 35 adet Wistar Albino rat dört gruba ayrıldı. Gruplar sırasıyla: FAG (N=8) yüksek yağlı yem + folik asit 10 mg/kg, NASG (N=8 ) yüksek yağlı yem + N-Asetilsistein 100 mg/kg, NFG ( N=8 ) yüksek yağlı yem + N-Asetilsistein 100 mg/kg + folik asit 10 mg/kg, PKG (N=10) yüksek yağlı yemle beslenen hayvanlar şeklinde düzenlendi. Ratlar 12 hafta boyunca yüksek yağlı yemle beslendi. Beslenme periyodunun sonunda Lee indekse göre obez oldukları kesinleştirildikten sonra folik asit ve N-Asetilsistein uygulamaları yapıldı. 4 haftalık uygulamanın ardından anestezi altında karaciğer dokusu ve kanları alınarak biyokimya, oksidan-antioksidan, histoloji, Comet Assayve iNOS boyama laboratuvar çalışmaları yapıldı. Bulgular: Yüksek yağlı diyet ile beslenmenin obezite ve karaciğer yağlanmasına ve oksidatif strese yol açtığı görüldü. Alkole bağlı olmayan steatohepatit tedavisinde N-Asetilsistein ve folik asitin oksidatif streste kısmi düzelme oluşturduğu saptandı. Fakat NASG ve FAG'de karaciğer enzimlerinde anlamlı derecede bir farklılık yapmadığı, NFG'de ise total kolesterol ortalamalarının anlamlı derecede yüksek bulunması, bu iki ilaçın birlikte kullanılmasının glutatyon mekanızması üzerinden kolesterol düzeylerini yükseltebileceği sonucuna varıldı. Folik asitin Malondialdehit değerlerini düşürerek ve Superoksit dismutaz değerlerini yükselterek karaciğeri oksidatif stresten korduğu, N-Asetil Sistein'in Superoksit dismutaz değerlerini istatistiki olarak anlamlı derecede yükselttiği görüldü. Folik asitin oksitatif stres sonucunda oluşan DNA kırıklarını onardığı, N-Asetilsistein uygulamasının DNA kırıklarında kısmi düzelme yaptığı saptandı. Yağlı karaciğerde hasarı gösteren iNOS immunohistokimyasal boyamada en etkili sonucun NFG'de olduğu görüldü. Karaciğer histokimyasında iyileşmeyi sağlayan ilacın N-Asetilsistein olduğu, folik asidin karaciğer histokimyasında bir miktar iyileşme sağlasa da istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığını gözlendi. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular sonucunda yağlı karaciğerde hasar oluşumuna karşı folik asitin etkili bir kimyasal madde olabilceği düşünülmüştür. Karaciğer yağlanmasına karşı folik asit uygulamasında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. N-Asetilsistein ve folik asidin birlikte kullanımının folik asit kaynaklı olarak kolesterolü yükseltebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY HEPATIC STEATOSIS AND OXIDATIVE STRESS N-ACETYLCYSTEİNE AND FOLIC ACID EFFECTS OF RATS OBESITY Objective: We wanted to investigate the effects of both N-acetylcysteine and folic acid on liver fat accumulation in rats with high fat diet and obesity. Material: 35 Wistar Albino rats used in the study were divided into four groups. Groups were as follows: FAG (N = 8) high fat feed + folic acid 10 mg / kg, NASG (N = 8) high fat feed + N-acetylcysteine 100 mg / kg, NFG Acetylcysteine 100 mg / kg + folic acid 10 mg / kg, PKG (N = 10) animals were fed with high fat diet. The rats were fed high fat diet for 12 weeks. At the end of the feeding period, folic acid and N-acetylcysteine were applied after they were confirmed to be obese according to Lee indeksa. After 4 weeks of application, liver tissue and blood were taken under anesthesia and biochemistry, oxidant-antioxidant, histology, Comet Assay and iNOS staining laboratory studies were performed. Results: It was seen that feeding with high fat diet led to obesity and fatty liver and oxidative stress. N-Acetylcysteine and oxidative stress of folic acid were found to be partially improved in non-alcoholic steatohepatitis treatment. However, NASG and FAG did not make a significant difference in liver enzymes, whereas NFG had a higher mean total cholesterol level, and concurrent use of these two drugs resulted in increased cholesterol levels through glutathione mechanism. It was observed that N-Acetylcysteine increased the superoxide dismutase levels at a statistically significant level by decreasing the malondialdehyde levels of folic acid and increasing the superoxide dismutase levels. It was found that folic acid inhibits DNA breaks resulting from oxidative stress and that N-Acetylcysteine treatment partially corrects DNA breaks. It was found that iNOS immunohistochemistry showing damage to the oily liver was the most effective result in NFG. It was observed that the drug that improves hepatic histochemistry is N-Acetylcysteine and that folic acid did not make a statistically significant difference in hepatic histochemistry even though it provided some improvement Conclusion: As a result of our findings, folic acid was thought to be an effective chemical against the damage of fatty liver. We think that more research should be done on the application of folic acid to liver fattening. We believe that the combined use of N-Acetylcysteine and folic acid may increase cholesterol from folic acid.