İbn Teymiyye'nin talak ile ilgili görüşleri
Ibn Taymiyyah's views on divorce
- Tez No: 515220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İbn Teymiyye, Talak, Boşama, Yemin, İbn Taymiyyah, Talaq, Divorce, Oath
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çok yönlü ilmi kişiliği ile İslam âlimleri arasında temayüz eden İbn Teymiyye, pek çok alanda olduğu gibi İslam hukuku alanında da gerek Hanbelî mezhebi dâhilindeki gerekse haricindeki fikirleri ile öne çıkmıştır. Çalışmamızda onun çok defa eleştiriye maruz kalmasına sebep olan talak ile ilgili görüşleri tespit edilmeye gayret edilmiştir. Araştırmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamızın konusu, amacı ve önemine yer verilmiştir. Ayrıca yöntem, kapsam ve sınırlılıklarından bahsedilmiş olup araştırmada yararlanılan kaynaklara da değinilmiştir. Araştırmamızın içeriği gereği talak mevzûu, İbn Teymiyye özelinde işleneceğinden çalışmamıza onun hayatını ve yaşadığı dönemi ele alarak başlamayı uygun gördük. İkinci bölümde, talakın tanımı, tarihçesi ve çeşitlerine yer vererek farklı mezhep ve âlimlerin talak hususundaki ittifak ve ihtilaf ettiği konuları delilleriyle ortaya koyduk. Üçüncü bölümde ise İbn Teymiyye'nin talak ile ilgili görüşlerini, öne sürdüğü deliller, diğer âlimlere getirdiği eleştiriler ve verdiği yeni hükümler bağlamında inceledik. Onun, talak sınıflandırması, üç talak, talaka yemin ve talak dışında evliliği sona erdiren durumlar hakkındaki görüşlerini işleyerek çalışmamızı tamamladık.
Özet (Çeviri)
Ibn Taymiyyah who comes the fore among Islamic Scholars with his versatile personality stands out with his ideas about İslamic law and Hanbelî schools as well as many other fields. In this contexts it was tried to be identified his exposure to many criticism with his ideas about divorce (talaq). Our research consists of one introduction and three parts. Introduction part includes the research's topic, aim and importance. Besides, it has been mentioned about methad, content, limitedness and also sources which have been used in this research. Since we are working on the issue of divorce (talaq). We favor to start with Ibn Taymiyyah's life and the period he lived. In second part we mentioned about the definition, history and variety of divorce (talaq) which schools and scolars agree or disagree. In the third part we studied Ibn Taymiyyah's ideas, suggestions and his criticism he gave to other scholars and his new provisions about divorce (talaq). We completed our research which he gave about clasification of divorce (talaq) as, three talaq, oath to talaq and the situations ending marriages without talaq.