Endovasküler aort onarımlarında klinik deneyimlerimiz
Our clinical experiences in endovascular aorta repairs
  1. Tez No: 515591
  2. Yazar: ABDURRAHMAN MURATOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Endovasküler, Aort, EVAR, TEVAR, Endovascular, Aorta, EVAR, TEVAR
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) kliniğinde 2012-2017 yılları arasında endovasküler aort onarımı (EVAR) ve torakal endovasküler aort onarımı (TEVAR) yapılan 19-84 yaş aralığındaki hastaların sosyodemografik özellikleri incelenmiş, operasyon öncesi ve sonrası laboratuvar, klinik, cerrahi ve radyolojik verilerinin araştırılıp literatür ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2012-2017 yılları arasında Dicle Üniversitesi KVC Kliniğinde 19-84 yaş arası aort anevrizma ve diseksiyonu nedeni ile EVAR ve TEVAR uygulanan 75 hasta retrospektif olarak değerlendirilmeye alınmıştır. Bulgular: Endovasküler girişim uygulanan hastalarda erkek cinsiyet, ileri yaş, hipertansiyon (HT), koroner arter hastalığı (KAH) ve sigara içiciliği oranları yüksek bulundu. Yoğun bakım takip süreleri, hastanede kalış süreleri ve operasyon süreleri genel literatür ile uyumlu bir şekilde kısa izlendi. Rüptüre olan ve olmayan aort anevrizma ve diseksiyonlarında erken mortalite oranlarımız, açık cerrahinin uluslararası çalışmalarla elde edilen sonuçlarına göre düşük izlendi. EVAR ve TEVAR sonrası görülen komplikasyonlar olan endoleak, migrasyon, parapleji, yara yeri enfeksiyonları ve akut böbrek yetmezliği oranlarının genel literatürle uyumlu olduğu izlendi. Endarterektomi, femorofemoral baypas ve embolektomi gibi ek işlemlerin oranları düşük izlendi. Hemoglobin (Hg), üre ve kreatinin değerlerinin preoperatif ve postoperatif dağılımında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi. Sonuç: Aort patolojilerinde endovasküler onarım yapılan hastalarımızdaki başarı ve komplikasyon oranları uluslararası literatür ile uyumludur. Bölgemizde birçok şehre hitap eden Dicle Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde bu tedavi yöntemlerinin uygulanabilir olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate preoperative and postoperative laboratory, clinical, surgical, and radiological data and investigate the sociodemographic characteristics of patients aged 19-84 years who underwent endovascular aneurysm repair (EVAR) and thoracic endovascular aneurysm repair (TEVAR) in the Dicle University Department of Cardiovascular Surgery (CVS) between 2012-2017 and to compare these data with the literature. Materials and Methods: In this study, 75 patients aged 19-84 years, who underwent EVAR and TEVAR for aortic aneurysm and dissection in Dicle University Department of Cardiovascular Surgery Clinic between 2012-2017 were evaluated retrospectively. Results: In patients who underwent endovascular intervention, the ratios of male gender, advanced age, hypertension (HT), coronary artery disease (CAD) and smoking were higher. Duration of follow-up in intensive care unit, duration of hospital stay, duration of operation were monitored shortly in line with the general literature. Our early mortality rates in ruptured and non-ruptured aortic aneurysm dissections were lower than the results obtained in international studies of open surgery. The rates of endoleak, migration, paraplegia, wound site infections, and acute renal failure, which are common complications seen after TEVAR and EVAR, were consistent with the overall literature. The rates of additional procedures such as endarterectomy, femorofemoral bypass and embolectomy were low. There was a statistically significant difference in the preoperative and postoperative distribution of hemoglobin (Hg), urea and creatinine levels. Conclusion: Our success and complication rates in patients who underwent endovascular repair in aortic pathologies are compatible with the international literature. We believe these treatment methods are applicable at Dicle University Cardiovascular Surgery clinic, which serves many cities in our region.