Anatomik olarak normal bez yapısına sahip bireylerde prostat arterlerinin incelenmesi
Examination of prostate arteries in anatomically normal gland individuals
  1. Tez No: 515590
  2. Yazar: MİNE FARIMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HAMDİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomy, Prostate, Inferior Vesical Artery, Benign Prostatic Hyperplasia, Computed Tomographic Angiography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Farımaz M., Anatomik Olarak Normal Bez Yapısına Sahip Bireylerde Prostat Arterlerinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2018. Çalışmanın amacı, prostat'ı besleyen arterleri ve prostat hacmini geniş serilerde morfometrik olarak değerlendirerek, yaş gruplarına göre fark olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmada toplam 239 adet bireyin (478 adet yarım pelvis) Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografi görüntülerinde prostat'ı besleyen arterler incelendi. 478 adet yarım pelviste sağ ve solda toplam 241 adet arter tespit edildi. Prostat'a giden arterlerin; arteria vesicalis superior'un inferior'undan (%45,64) daha sık çıktığı saptandı. Prostat'ı besleyen arterlerin, %19,08'i arteria pudenda interna'dan, %17,01'i arteria iliaca interna'nın anterior kökünden direkt olarak, %7,46'sı arteria obturatoria'dan; %6,63'ü arteria vesicalis superior ile birlikte ortak kökten, %2,48'i gluteal-pudendal kökten, %1,65'i arteria glutea inferior'dan çıkmakta idi. Sağ ve sol arter çapları arasında yapılan istatistiksel değerlendirmelerde; tüm yaş gruplarında sağ ve sol pelvis yarımlarını besleyen arter çapları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Ayrıca, sağ ve sol arter çapları arasındaki ilişki sonuçlarına göre; sağ arter çapı ile sol arter çapı arasında 1. yaş grubu (50-59), 2. yaş grubu (60-69) ve 3. yaş grubu (70-79) arasındaki ilişki anlamlı değildi ancak 4. yaş grubunda (80) sağ ve sol arter çapları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Çalışmada, ayrıca 239 bireyin prostat hacim ölçümleri yapıldı. Hacim ve yaş arasındaki fark istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, hacim ve yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edildi. Prostat'ın arteriyel anatomisini detaylı olarak ortaya koyan bu tez çalışmasının elde edilen sonuçlarının, girişimsel radyologlara ve cerrahlara prostat ile ilgili girişimlerde çok faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Farımaz M., Examination of Prostate Arteries in Anatomically Normal Gland Individuals. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Anatomy Program Doctor of Philosophy Thesis, Ankara, 2018. The aim of the study is the morphometric evaluation of the prostatic arterial supply and volume of the prostate in large series and to determine whether they differ by age groups. In the study, the arteries supplying the prostate are examined in computed tomography angiography images of a total of 239 individuals (478 hemipelvis). A total of 241 arteries were identified in 478 right and left hemipelvis. The arteries leading to the prostate; from the inferior superior vesical artery's (45.64%) were found to be more frequent. Of the pelvic sides, the prostatic artery was found to originate from the internal pudendal artery in 19.08% of cases, from the anterior trunk of the internal iliac artery in 17.01% of cases, from the obturatoria artery in 7.46% of cases, from the common trunk of the superior vesical artery in 6.63% of cases, from the gluteal-pudendal trunk in 2.48% of cases, and from the inferior gluteal artery in 1.65% of cases. In statistical evaluations between right and left arterial diameters; no significant difference was found in all age groups. In addition, according to the results of the relationship between right and left arterial diameters; the relationship between the right arterial diameter and the left artery diameter was not significant in the first age group (50-59), the second age group (60-69), and the third age group (70-79) but a statistically significant relationship was found between right and left arterial diameters in the 4th age group (80). In the study, prostate volume measurements of 239 individuals were also performed. When the relationship between volume and age was evaluated statistically, it was found that there was a statistically significant difference between volume and age. The obtained results suggest that this thesis study, which details the arterial anatomy of the prostate, is very useful for interventional radiologists and surgeons in prostate-related interventions.