Türkiye'deki motorlu taşıtlar vergisi'nin servet vergisi niteliğinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma: Denizli ili örneği
A study on evaluation wealth tax qualifications of motor vehicles tax in Turkey: Case of Denizli province
- Tez No: 515644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Servet Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Spesifik Vergi, Mükellef Tutumları, Wealth Tax, Motor Vehicles Tax, Specific Tax, Taxpayer Attitudes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Vergilerin mali amacı dışında ekonomik ve sosyal amaçlara hizmet etmeye yönelik olarak caydırıcı, yönlendirici ve düzeltici etkileri de bulunmaktadır. Servet vergilerinde verginin amaçları arasında sosyal amacın daha baskın olması beklenmelidir. Buna karşılık, Türkiye'deki motorlu taşıtlar vergisinin tam bir servet vergisi niteliği taşımaması, vergilendirme ilkelerinden adalet ilkesinden yoksun oluşu, sosyal amacın geri planda kaldığını göstermekte ve bu alanda yapılması gereken çalışmaları gerekli kılmaktadır. 2017 yılında çıkarılan 7061 sayılı Kanun ile otomobil, arazi taşıtı ve kaptıkaçtılar için yaş ve motor hacmi ölçütlerine ilave olarak“taşıt değeri”ölçütünün getirilmiş olması motorlu taşıtlar vergisinin servet vergisi niteliğini güçlendirmiştir. Ancak söz konusu değişiklik sorunların çözümü noktasında yetersiz kalmaktadır. Mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi ile gelir dağılımındaki adaletin sağlanması daha da mümkün olabilecektir. Çalışmada, söz konusu verginin servet ve çevre vergisi nitelikleri ile hangi ölçüde uyumlu olduğu ortaya konularak, Denizli ilindeki motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, söz konusu vergiye karşı tutumlarına ve görüşlerine yer verilmektedir. Elde edilen temel sonuçlar, mükelleflerin motorlu taşıtlar vergisini bir çevre vergisinden ziyade servet vergisi niteliğinde gördükleri, motorlu taşıtlar vergisinin araçların gerçek piyasa değerleri üzerinden alınması gerektiği ve genel olarak motorlu taşıtlar vergisi yükünü ağır bulduklarına ilişkindir. Yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve gelir seviyesi gibi demografik değişkenler ile mükellef tutumları arasında ilişki irdelendiğinde ise, özellikle cinsiyet faktörünün mükellef tutumları üzerindeki etkisinin daha belirgin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Beyond the fiscal objectives of the tax, also it has disincentive, router and corrective effects, in order to serve the economic and social objectives. The social purpose of the tax on wealth tax should be more dominant. In contrast, the work to be done in this area is required that to carry nature of the a full wealth tax and the lack of fairness of the taxation principles of the Motor Vehicle Tax. With the Law No. 7061 issued in 2017, the addition of the“vehicle value”measure in addition to the age and motor volume criteria for automobiles, land vehicles and station wagon cars has strengthened the wealth of motor vehicles tax. However, the issue is insufficient at the point of solving the problem of change. With elimination of deficiencies in the legislation, ensuring fairness in income distribution and even more will be possible. In the study, it is shown how the taxpayers are in compliance with their wealth and environmental tax qualities and the attitudes and opinions of taxpayers of motor vehicles in the province of Denizli are mentioned. The main results are related to the fact that the taxpayers consider the motor vehicle tax as an extraordinary wealth tax from an environmental tax, that the motor vehicles tax should be taken over the real market values of the vehicles and that the tax burden of the motor vehicles in general is heavy. When the relationship between demographic variables such as age, gender, marital status, education level and income level and taxpayer attitudes is examined, it is seen that the effect on the taxpayer attitudes of the gender factor is more evident.