Finansal bilgi düzeyinin finansal başarısızlık üzerindeki etkinliğinin analizi: Erzincan ili KOBİ yöneticileri üzerinde bir uygulama
Analysis of the efficiency of financial knowledge level on financial failure: an application on SMEs managers in Erzincan
  1. Tez No: 515711
  2. Yazar: AHMET ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Başarı, Finansal Bilgi Düzeyi, KOBİ, Financial Success, Financial Knowledge Level, SME
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Küreselleşen ve gelişen piyasalar firmalar için yoğun rekabet koşullarını beraberinde getirmiştir. Bu rekabet ortamıyla birlikte etkin bir finansal yönetim sergileyemeyen firmaların finansal başarısızlıkla karşılaşma riskleri daha da artmıştır. Rekabet koşullarından en çok etkilenen birimlerin KOBİ'ler olması finansal başarısızlık kavramının KOBİ'ler açısından irdelenmesini daha önemli kılmaktadır. Günümüz piyasa şartları göz önüne alındığında finansal nedenlerden kaynaklı başarısızlıklar ön plana çıkmaktadır. Bu araştırmada da finansal başarısızlığa neden olan finansal etkenler ele alınmıştır. Bu amaçla finansal bilgi düzeyinin firma başarısı üzerindeki etkinliğinin tespit edilebilmesi için Erzincan ilinde yer alan KOBİ'ler nezdinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya konu olan firmaların başarısızlık durumlarının belirlenebilmesi için 2014-2017 yılları arasındaki finansal tablolarından yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre KOBİ'ler finansal başarısızlık durumlarına göre gruplara ayrılmış ve her grup ayrı ayrı analiz edilmiştir. Araştırmada finansal bilgi düzeyinin belirlenebilmesi için söz konusu firmaların yöneticilerine anket araştırması uygulanmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda geliştirilen hipotezler Dirençli Hatalar Kullanan Tesadüfi Etkiler Modeli ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre firma başarısı ile finansal bilgi düzeyi arasında anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalised and flourishing markets are accompanied by intense competitive conditions for firms. With this competitive environment, the firms that aren't able to present efficient financial administration run the risk of facing financial failures. Financial failure has a wide variety of causes either because of financial-induced or not because of financial-induced. When today's markets are taken into account, financial ones come to the forefront. In this study, financial factors are addressed that lead to financial failure. With this purpose, in order to determine the impact of financial knowledge level on success of firms, the study has been carried out on SME's in Erzincan. The financial statements of the firms between the years 2014 and 2017 were utilized in order to determine the failures of the firms subject to the research. According to the results, SMEs were divided into groups according to financial failure cases and each group was analyzed separately. According to the results obtained, SMEs were divided into groups according to financial failure cases and each group was analyzed separately. In order to determine the level of financial knowledge in the survey, questionnaires were applied to the managers of the firms in question. Hypotheses developed for the purposes of the research were tested with the Random Effects Model using Resistant Failures. According to the results of the analysis, it is determined that there is a significant relationship between firm success and financial knowledge level.