Deneysel diyabetik nefropati modelinde bazı adipokinlerin olası rolü
The role of some adipokines in experimental diabetic nephropathy models
  1. Tez No: 515738
  2. Yazar: SADIK BAŞKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ŞERMET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyopatoloji, Physiopathology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Nefopati, Adipokin, Adiponektin, Adipsin, Visfatin, Diabetic Nephropathy, Adipokines, Adiponectin, Adipsin, Visfatin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Deneysel Diyabetik Nefropati Modelinde Bazı Adipokinlerin Olası Rolü. Amaç: Adiponektin, adipsin ve visfatin gibi adipokinlerin Diyabetik Nefropati ile olası ilişkilerini deney hayvanlarında, plazma parametrelerini baz alarak analiz edip tanımlamak ve sonuçlara ulaşmak. Methot: 25 adet Wistar-Albino rat alınarak, kontrol (n=5) ve diyabet (n=20) grubu olmak üzere iki gruba ayırdık. Diyabet grubu oluşturmak için her bir rata 0,1 M sitrat tamponu içerisinde 50 mg/kğ dozunda STZ uygulandı. STZ uygulamasından 72 saat sonra plazma glukozu, glukometre ile ölçülerek, >350 mg/dl glukoz düzeylerine sahip olan ratlar diyabet grubu olarak tanımlandı ve çalışmaya alındı. İki aylık bir süreçten sonra ketamin anestezisi altında intrakardiyak yöntemle kan dokusu uygun tüplere alındı ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez laboratuvarı olanakları kullanılarak plazma Adiponektin, Adipsin, Visfatin, BUN, Kreatinin, seviyeleri ölçüldü. İstatistik analizleri kullanılarak ölçülen bu parametrelerle tümevarımsal, nedensel ve diyalektik analiz yöntemleri ile DN ve adipokinler arasında doğrudan, dolaylı ve diğer parametrelerle beraber var olan ilişkilerin niteliği üzerine sonuçlar ve çıkarımlara ulaşıldı. Sonuçlar ve Tartışma: Yaptığımız çalışma sonucunda adipokinlerden; adiponektin ve visfatinin, plazma kreatinin düzeyini etkilediği ve ilişki içerisinde olduğu buna karşın adipsinin plazma kreatinin seviyesi üzerinde herehangi bir etkiye sahip olmadığı. Ayrıca adiponektin ve visfatin değerlerinin kendi aralarında pozitif bir ilişki içerisinde olduğu halde plazma adipsin değerleri ile herhangi bir korelasyona sahip olmadıklarını, analiz sonuçları ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The Role of Some Adipokines in Experimental Diabetic Nephropathy Models. Objective: To analyze possible relationships between adipokines such as adiponectin, adipsin and visfatin with diabetic nephropathy in experimental animals. Based on plasma parameters to reach the results. Material and Methots: Twenty-five Wistar Albino rats were divided into two groups: control (n = 5) and diabetic (n = 20) groups. STZ was administered at a dose of 50 mg / kg in 0.1 M citrate buffer in each rat to form the diabetes group. Plasma glucose was defined as a group of diabetic rats with glucose levels >350 mg / dl measured by glucometer 72 hours after administration of STZ and taken to work. After a 2 month period, blood was collected by intracardiac method under ketamine anesthesia, and plasma adiponectin, visatin, BUN, creatinine levels were measured with Dicle Univercity Medical Hospital Central laboratory facilities. The results and inferences about the inductive, causal and dialectical analysis methods and the nature of the relationships that existed directly and indirectly with other parameters between DN and adipokines were reached with these parameters measured using statistical analyzes. Results and Conclusion: As a result of the work we have done, adiponectin and visfatin affects plasma creatinine levels, but adipsin does not have any effect on plasma creatinine levels. In addition, analysis results show that, adiponectin and visfatin values are positively correlated with each other but they do not have any correlation with plasma adipsin values.