Çamlıca Kız Lisesi / Ahmet Ratıp Paşa Köşkü yapı detaylarının koruma ve restorasyonu üzerine bir araştırma
A research on protection and restoration of structure details of Camlica Girls' High School / Ahmet Ratip Pasa Mansion
  1. Tez No: 515748
  2. Yazar: ADİL METE BADUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN ŞAKİR BİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çamlıca Kız Lisesi, Ahmet Ratıp Paşa köşkü, Mimar Kemalettin Bey, İstanbul ahşap yapılarında“Art Nouveau”üslubu, Camlica Girls' High School, Ahmet Ratip Pasa mansion, Architect Kemalettin Bey, Art Nouveau style in the timber structures in Istanbul
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın amacı, literatür analizi, kapsam ve yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde“Art Nouveau”üslubunun İstanbul'da ahşap yapılara yansıması, Ahmet Ratıp Paşa Köşkünün üslup özellikleri ile Mimar Kemalettin Bey anlatılmıştır. Üçüncü bölümde yapının tarihçesi, koruma değerleri ve temel kavramsal yaklaşım ile yapıda gerçekleştirilmiş onarım ve restorasyonlar anlatılarak yapının tarihsel geçmişine değinilmiştir. Dördüncü bölümde yapının plan özellikleri, cephe özellikleri ile konstrüksiyon ve malzeme özellikleri anlatılarak yapı tanımlanmıştır. Beşinci bölümde yapıdaki bozulmalar, yapının taşıyıcı sistemindeki ve diğer yapı elemanlarındaki bozulmalar olarak iki ayrı bölümde ele alınmıştır. Altıncı bölümde koruma ve restorasyon yöntemlerinde genel yaklaşım, şantiye ve uygulama süreci ile taşıyıcı sisteme, yapı elemanlarına yapılan müdahaleler ve ayrıntıları anlatılmıştır. Yedinci ve son bölüm çalışmanın vardığı sonuçlardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, the purpose of the study, literature analysis, scope and method are explained. In the second part, reflection of Art Nouveau style to the timber structures in Istanbul, architectural features of Ahmet Ratip Pasa Mansion and Architect Kemalettin Bey are expressed. In the third part, the history of the construction is mentioned by narrating the protection values and basic conceptual approach and the repairs and restorations performed in the structure. In the fourth part, the plan features, façade features and construction and material properties of the structure are described. In the fifth part, the deterioration in the construction system of the structure and the other structure elements are discussed. In the sixth part, general approach in protection and restoration methods, worksite and application process, the intervention applied to the construction system and structural elements and its details are described. The seventh and last part consists of the conclusion of the study.