Endülüs ve Osmanlı bahçelerinin peyzaj tasarımı açısından incelenmesi
Investigation on the landscape design of Endulusian and Ottoman gardens
  1. Tez No: 515749
  2. Yazar: WALLA NASSIF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Endülüs Dönemi, Osmanlı Bahçeleri, El-Hamra Sarayı, Tarihi Bahçe, Dolmabahçe Sarayı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
İslam toplumlarının özellikle Endülüs dönemi ve Osmanlı dönemlerinin günlük yaşantısında bahçe büyük bir rol oynamıştır, günlük aile aktiviteleri için çok amaçlı bir açık alan olarak tasarlanmıştır. Buna ek olarak İslami Dönemde bahçe tasarımı ve mimari unsurları, pek çok mimarın yaptığı birçok sembolik anlam taşır. Tarihçiler, bahçeleri“Dünya üzerindeki Cennet”olarak tanımlıyorlar. Endülüs Dönemi bahçeleri tasarım ve mimari olarak çokta yabancılık çekmediğimiz bir üslupla tasarlanmıştır. İslam medeniyetlerindeki bahçe tasarımı ve geometrik yapı ile aynı özellik gösterilmekte ve yapımı 250 yıl sürmüştür. Bahçe onlara göre huzur veren cennetten bir parça düşüncesi ile oluşturulmuştur. Osmanlı toplumlarındaki bahçelerde yapılan araştırmaların çoğu, araştırmacıların bir kısmı tarafından bahsedilen bir veya daha fazla çalışma vakti için Tarihi Mimari açıklama yöntemi, bahçenin Sembolik yönlerini ve tasarımın özel olarak araştırılmadığı rolünde anlaşıldı. Tasarımında en büyük hükme sahip olan ana yönü gizliliktir. Osmanlı bahçesi tasarım teorisi hala parçalanmış ve hatta net değildir. Bazı araştırmacılar tarafından önceki uygarlıklardan çalınması iddia edilen Fars ve Roma iddialarıyla bu araştırma, farklı çalışma vakaları için analitik bir tarihsel çalışma da dahil olmak üzere karşılaştırmalı çalışma yöntemini kullanacaktır, Osmanlı bahçe teorisinin temelini, köklerini, ana yönlerini ve bu bahçenin tarihsel gelişimini son döneme ait Yapısı üzerindeki dönüşümleri listelemeye çalışıyorlardı. Bu araştırmada, Endülüs dönemi El-Hamra sarayı ve Osmanlı dönemi Dolmabahçe saray bahçesinin kendine has üslubu ile bahçe peyzaj tasarımı öğeleri ve ilkeleri açısından nasıl yapıldığı anlatılmakta ve karşılaştırmalar yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The garden played a great rule in the daily life of Islamic societies, especially in the Endülüsian and Ottoman periods it was Designed as a multipurpose Private outdoor space for everyday family activity, In addition, garden design and architectural elements in the Islamic Period carry many symbolic meanings of many architects. and Historians like describe it as“Paradise on Earth ”. The Andalusian Period gardens architectural design were desinged in a way that is not stranger to us. The same features as the garden design and geometric structure of the Islamic civilizations were shown and the construction took 250 years. The garden was created with a piece of thought from heaven that gives them peace of mind. Most of the researches on the garden in Ottoman societies took the Historical Architectural description method for one or more of study cases, even it was Mentioned by part of the researchers, the Symbolic aspects of the garden Design and it is roots have not been researched specially the main aspect of Privacy, that played the greatest rule in their design. The Ottoman garden design theory is still fragmented & not clear & even Claimed by some researchers to be stolen by earlier civilizations, exemplified By the Persian & the Roman claims, this research will use the Comparative Study method including an analytical historical study for different study cases, trying to reach & list the basis of Ottoman garden theory, its roots, the main Aspects & the historical evolution of those garden and the transformations on its Structure during the last era. In this research, it is explained how and how the garden of Al-Hamra palace and the Ottoman period Dolmabahçe palace garden was made with respect to garden landscape design elements and principles in comparison with the Endülüsian period. Keyword: The Endülüsian period, The Ottoman Gardens, El-Hamra Palace, Historic Garden, The Dolmabahce Palace