Yoğun bakım ünitesi hemşirelerinde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment of the healthy lifestyle behaviors of intensive care unit nurses
- Tez No: 515880
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, Hemşire, Sağlıklı yaşam biçimi davranışı, Intensive care, Nurse, Healthy lifestyle behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sağlıklı yaşam biçimi davranışları bireyler için tüm yaşam dönemlerinde önemlidir. Yoğun bakım ortamında çalışan hemşirelerin yoğun iş temposu nedeniyle fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden kendilerine zaman ayırmakta güçlük çektikleri bilinmektedir. Araştırma yoğun bakımda çalışan hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH), Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH, Haseki EAH, İstanbul EAH' sinde yoğun bakım ünitelerinde çalışan 205 hemşire, örneklemi ise bu belirlenen alanlarda çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 148 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında iki bölümden oluşan anket formu kullanıldı. Anket formunun birinci bölümünde hemşirelerin kişisel bilgilerine ilişkin 35 soru,ikinci bölümde ise Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ıı (SYBD) içeren 52 soru yer aldı. Çalışmayı kabul eden hemşireler için Bilgilendirilmiş Onam Formu da kullanıldı. Anket formu, Mart -Mayıs tarihinde uygulandı. Çalışma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel metodlar, Kalmogov Smirnov, One Way Anova, Turkey ve independent t testleri kullanıldı. Araştırmaya katılan yoğun bakım hemşirelerinin toplam SYBDÖ puan ortalaması 120,66±23,81'dir. Hemşirelerin SYBDÖ toplam puanı ortalamaları ile medeni durum, çalışma yılı, aylık nöbet sayısı, sağlık kontrolünün düzenli yaptırılma durumları, sürekli ilaç kullanımı, şu anki sağlık durumu, egzersiz yapma durumu, fizik aktiviteye engel hastalığı olma durumu ve yoğun bakımda çalışmanın olumlu görülen yanı değişkenleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır(p0,05). Araştırmanın sonuçları doğrultusunda yoğun bakım hemşirelerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları orta düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Healthy lifestyle behaviors are significant for individuals during all life periods. It is known that nurses working at intensive care unit environments find it difficult to spare time for physical, social and psychological activities due to their intense work schedule. This is a descriptive study which was conducted to assess the healthy lifestyle behaviors of nurses working at intensive care units. The population of the study consisted of 205 intensive care unit nurses of Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Süleymaniye Gynecology, Obstetrics and Pediatrics Training and Research Hospital, SBÜ Yedikule Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital, SBÜ Haseki Training and Research Hospital, SBÜ Istanbul Training and Research Hospital. The study sample consisted of 148 nurses who worked at the same hospitals and agreed to participate the study voluntarily. Data was collected using a two-section interview form. The first section of the form consisted of 35 questions related to personal data of nurses and the second section consisted of 52 questions from Healthy Lifestyle Behaviors Scale (HLBS) . An informed consent form was also used for the voluntary nurses. Interview forms were applied to the sample between March and May . Of descriptive statistical methods, Kolmogorov-Smirnov, One-way ANOVA, Tukey and independent t-tests were used to assess the study data. The total HLBS mean score for intensive care unit nurses participating the study was 120.66±23.81. The difference between the total HLBS mean score and marital status, working year, number of night duties per month, regular health control, continuous drug utilization, current health status, practice of physical exercise, existence of illnesses that preclude physical activity and seeing the positive aspects of working at intensive care unit were statistically significant (p0.05). Based on the results of the study, it can be concluded that the healthy lifestyle behaviors of intensive care unit nurses are at a low level.