Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Servisi'ne karın ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda venöz kan gazında laktat düzeyinin prognoza etkisi
Prognostic value of lactate level measured via venous blood gas analysis of patients' presenting with abdominal pain
  1. Tez No: 515945
  2. Yazar: FİLİZ FROOHARİ DAMARSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN METİN AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Karın ağrısı, yaşamsal bulgular, laktat, Acil Servis, Abdominal pain, vital signs, lactate, emergency service
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Damarsoy Froohari, F. Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Servisi'ne Karın Ağrısı Şikayeti ile Başvuran Hastalarda Venöz Kan Gazında Laktat Düzeyinin Prognoza Etkisi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Uzmanlık Tezi, Ankara 2015. Karın ağrısı, Acil Servis (AS) başvurularının büyük bir kısmını oluşturur ve klinisyenin tanıya ulaşırken büyük bir zamanını alır. Klinisyenin tanı ve tedavi sürecinde kullanılabilecek verilerden biri olan venöz kan gazında laktat düzeyi ile ilgili yeterli çalışma yoktur. Hacettepe Üniversitesi Erişkin AS' e 01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında karın ağrısı şikayeti nedeni ile başvuran 18 yaş üzeri ve çalışmanın kriterlerini karşılayan 102 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, şikayetleri, yaşamsal bulguları, fizik muayene bulguları, laboratuvar değerleri, radyolojik görüntüleme bulguları, tanıları ve sonuçları incelendi. Hastalardan onam alındıktan sonra 1 ml kan alınıp venöz kan gazları çalışıldı. Hastaların % 68,6 (n=70)' sı kadındı ve yaş ortalaması 39' du. Sistolik KB değerleri 45' inde normal, 28' sinde düşük ve 29' unda yüksek saptandı. Yetmişaltı hastada nabız sayısı normalken, 26 hastada (% 25,5) taşikardi saptandı. En çok görülen tanı nonspesifik karın ağrısı (%37,25) iken en az görülen tanı over torsiyonu/kist içi kanama (% 0,98) ve herni obstrüksiyonu (%0,98) idi Başvuru anındaki triyaj kodları 20' sinde 3. kod, 82' sinde 4. kod olarak kaydedildi. Laktat düzeyi ile nabız (p= 0,637), sistolik kan basıncı (p= 0,052), diyastolik kan basıncı (p= 0,095), solunum sayısı (p= 0,527), vücut ısısı (p=0,040), oksijen saturasyonu (p= 0,905) ile ilgili anlamlı bir ilişki saptanmadı. Tam kan tetkiki ve biyokimyasal parametrelerle laktat arasında da anlamlı bir ilişki bulunmadı. Laktat düzeyi ve taburculuk sonuçları ile laktat tüzeyi karşılaştırıldığında yine anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sadece pH düzeyi ile laktat düzeyi arasında istatistiksel bir anlam (p=0,008) bulundu ama bunun klinikle korelayon göstermediği gözlendi. Bu konuda bilimsel açıdan daha anlamlı sonuçlar için daha fazla hasta sayısı içeren gruplarla çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Damarsoy Froohari, F. Prognostic Value of Lactate Level Measured via Venous Blood Gas Analysis of Patients' Presenting with Abdominal Pain. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis of Emergency Medicine, Ankara 2015. Abdominal pain occupies most of the emergency department admissions and it is time consuming process to tind out the cause. There is little information about lactate levels which can be used in abdominal pain. One hundered two patients who were older than 18 years were included into the study whom were presented to Hacettepe University Emergency Department with abdominal pain between January,1th,2015 and June,30th,2015. The demographics, tinding complaints, vital signs, physical examination findings, laboratory test results, radiological findings, diagnosis and outcomes of patients were recorded. One ml of blood was taken from patients with informed consent and venous blood gas test was performed. Female patients percentile was 68,6% and mean age was 39 years old. The systolic blood pressure levels were normal in 45 patients, low in 26% patients and high in 29% patients. The seventy six of the patients had normal pulse rate and 26 of them were tachycardic. Most common diagnosis was non-specific abdominal pain (37,25%) and the least common were ovarian torsion/intracystic hemorrhage (0,98%) and obstruction due to hernia (0,98%). Twenty of the patients had T3, and 82 of them had T4 triage codes. There were no statistically significant relationship between lactate level and pulse rate (p=0,637), systolic blood pressure (p=0,052), diastolic blood pressure (p=0,095), respiratory rate (p=0,527), body temperature (p=0,040) and oxygen saturation levels. (p=0,905). Also there were no statistically significant relations between lactate and CBC or metabolic panel parameters. Only there was a statistically significant difference between pH level and lactate levels but this difference was not correlated to clinical outcomes. In conclusion, further studies including large simple site should be done in order to obtain more reliable datas about this topic.