Göç hareketlerinin sosyal ve ekonomik etkilerinin analizi: Erzincan ili örneği
Mıgration' social and economic affects of migration: the case of Erzincan
- Tez No: 515966
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Süreci, Göçün Etkileri, Migration, Immigration Process, Immigration Effects
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
İnsanoğlunun gerçekleştirilmiş olduğu göç hareketleri hem insanlık hem de toplumsal açısından önem taşımaktadır. Bu önem sebebi ile çalışmamızın kaynağı olan göç olgusu, tüm bileşenleri ile araştırılmaya çalışılmıştır. Günümüzde göç hareketleri toplumların biçimlenmesi açısından oldukça önemli bir işleve sahiptir. Göç hareketlerinin bu önemli işlevinin sonucu çeşitli ekonomik ve sosyal dönüşümler gerçekleşmektedir. Bu kapsamda Erzincan iline ilişkin gerçekleştirilen araştırmada kullanılan veriler katılımcılarla yüz yüze görüşme yapılarak ve anket tekniği uygulanarak elde edilmiştir. Çalışmanın evrenini Erzincan iline göç eden kişiler, örneklemini ise Üzümlü ilçesinde yaşayan 400 kişi oluşturmaktadır. Uygulanan anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 16.0 istatistik programı kullanılarak çeşitli analizlere tabi tutulmuştur. Bu program yardımıyla anket güvenirlilik testi, frekans analizleri, karşılaştırmalı analizler ve Ki-kare bağımsızlık testleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, göç eden kişilerin ekonomik kaygılar neticesinde Türkiye'ye geldikleri dikkat çekmektedir. Buna ek olarak kaynak ülkelerdeki güvenlik kaygıları da göç eden insanları ülkelerini bırakmaya zorlayan bir diğer etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Erzincan ili özelinde değerlendirdiğimizde göç eden insanların bir gün ülkelerine dönmek hayali kurduklarını ve konak ülke olan Türkiye'ye uyum açısından beklediklerini az da olsa bulamadıklarını ve en önemlisi de ekonomik beklentilerinin tam olarak karşılanamaması sorunları söz konusu olmuştur. Bu doğrultu da, çalışmamızın esas amacı göç olgusunun sosyal ve ekonomik etkilerini Erzincan ili özelinde araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Migration is an important phenomenon not only for humanity but also for societies. Because of the significance of the issue, the migration, which is the main theme of the study, have been examined from its all aspects. Today, migration have important role in shaping societies. In this context, the data used in the research about Erzincan province were obtained by using interview method with the participants and applying the questionnaire technique. The people who migrated to the Erzincan province of the universe of the study are 400 people living in Üzümlü province. The data obtained from the questionnaire were subjected to various analyse levels under the SPSS 16.0 statistical program. Questionnaire reliability test, frequency analysis, comparative analysis and Chi-square independence tests were conducted with this program. With regards to the data from the research, migrants have left their home countries because of economic concerns. As a result of these apprehension, they preferred to come to Turkey. In addition, security based problems in source countries push the people to migration process. Migrants in Erzincan dream to go back their home countries one day. Their expectations from the future are to meet their economic demand. Besides, as a result of the study, it is obvious to notice that migrants have various disappointments such as social integration and earning money.The end result of this important function of migration movements is various economic and social transformations. The main purpose of our study is to investigate the social and economic effects of the migration phenomenon in Erzincan province.