Türk ve Alman yazılı basınında Suriyeli mültecilerle ilgili çıkan haberlerin karşılaştırılması: Hürriyet gazetesi ve Bild gazetesi örneği
Comparison of news related to Syrian refugees in Turkish and German press: Sample of the newspapers Hürriyet and Bild
  1. Tez No: 515971
  2. Yazar: BÜŞRA FADİM SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, sığınmacı, mülteci, Suriye, Türkiye, Almanya, basın, Migration, asylum seeker, refugee, Syria, Turkey, Germany, press
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnsanlar tarih içerisinde ekonomik, siyasi veya toplumsal nedenlerden dolayı yaşadığı mekândan ayrılmak durumunda kalmıştır. Göç kavramıyla ifade edilen bu ayrılık, insan ve mekân üzerinde çok yönlü bir etkiyi beraberinde getirmektedir. Göç başta birey olmak üzere insana dair olan inanç, düşünce, kural ve yapıların değişim ve dönüşüm yaşamasına zemin hazırlamaktadır. Doğu- Batı arasındaki önemli bir geçiş güzergâhı olan Anadolu'da yıkılan ve kurulan medeniyetler için ayrı bir önemi bulunan göç, Türkiye için de üzerinde çok yönlü derinlikli çalışmalar yapılması gereken bir konu haline gelmiştir. 19. yüzyılın ardından sanayi ve teknikte yaşanan olağanüstü gelişmelerin ardından her geçen gün yeni gerekçelerle daha fazla insan toplumsal göç hareketlerine katılmaktadır. Bazıları sadece ekonomik gerekçelerle başka bir ülkeye göç etmeyi tercih ederken, bazı insanlar da yaşadıkları ülkedeki siyasi iktidarsızlık ve savaş nedeniyle mecburiyetten göç etmek zorunda kalmaktadır. Göç kavramı her ne kadar evrensel olsa da göçe ilişkin kavramlar, göçün niteliğine göre farklılık gösterebilmektedir. Göç kültürü toplumların yapısını ve bu yapı üzerine kurulu kurumları doğrudan etkilemektedir. Devlet ise, bu kültürden en çok etkilenen kurumların başında gelmektedir. Göç hareketlerine göre her devlet kendi politikalarını oluşturmaya çalışmaktadır. Bu politikalarının yansımaları ise basın aracılığıyla kamuoyuna aktarılmaktadır. Bu çalışmada Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından başta sınır ülkeleri ve Türkiye olmak üzere birçok Avrupa ülkelerine başlayan göç hareketlerine, Türk ve Alman basınının bakış açıları içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Elde edilen verilerle Türk ve Alman basınının Suriyeli sığınmacı algısı sorgulanmış ve iki ülke arasındaki farklılıklar ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history people had to leave the place where they live due to economic, political or social reasons. This separation, which is also expressed by the word migration, has a multifaceted effect on people and spaces. Migration is the basis for the transformation of beliefs, thoughts, rules, and structures that are related to human beings, especially individuals. Anatolia is an important transit route between East and West an has a special meaning for migration. To understand the migration from Anatolia, or espacially from East to West, you have to know about destroyed and established civilizations. Following the extraordinary developments in industry and technology after the 19th century, more and more people are joining social movements every day. While some prefer to migrate to another country solely for economic reasons, some people have to migrate from obligation due to political impotence and war in the country they live in. Although the meaning of migration is universal, there can be some differs by qaulity. Immigration culture directly influences the structure of society and institutions based on this structure. The state for example is one of the most influential institutions in this area. That why according to migration movements, every state is trying to create their own policies. The reflections of these policies are transmitted to the public through the press. In this study, after the civil war in Syria, the views of the Turkish and German press have been examined with the analysis of content in migration movements towards Turkey an European Union countries. The obtained results were questioned by the Turkish and German press on the Syrian asylum seekers perception and the differences between the two countries were revealed.