Base excision repair capacity in non-muscle-invasive bladder cancer
Kasa invaze olmayan mesane kanserinde baz eksizyon tamir kapasitesi
  1. Tez No: 515972
  2. Yazar: FATMA MERVE ANTMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Üroloji, Biotechnology, Genetics, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: APE1, base excision repair, bladder cancer, Pol β, UDG
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Mesane kanseri en sık teşhis konulan dokuzuncu kanser türüdür ve mesane kanseri tanılarının çoğunu kasa invaze olmayan mesane kanseri (KİOMK) kapsamaktadır. Hastalığın tedavisinde mesane tümörleri cerrahi olarak çıkarılmaktadır ve sonrasında kemoterapötik ilaçlarla destekleyici tedaviye devam edilmektedir. Bu kemoterapötik ilaçlar, oksidatif DNA hasarı da dahil olmak üzere, DNA üzerinde çeşitli türlerde hasarlar oluşturarak sitotoksik etkilerini göstermektedir. Baz eksizyon tamir (BER) mekanizması, bu ilaçların hasarlarının tamirinde rol oynayan temel mekanizmadır. BER kapasitesinin dengesi genomik kararlılığın sağlanması ve ilaçlara karşı oluşturulan direncin önlenmesi için çok önemlidir. Hastaların sahip olduğu BER kapasitesinin KİOMK üzerindeki etkisi henüz bilinmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada KİOMK tanısı konan hastalarda BER mekanizmasında rol oynayan temel enzimlerin aktivitelerinin ve genel BER kapasitesinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, her enzime özgü substratlar kullanılarak, hastaların KİOMK ve karşılık gelen sağlıklı dokularındaki enzim aktiviteleri radyoaktiviteye bağlı olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak, yüksek dereceli KİOMK dokularında artmış UDG, APE1 ve Pol β aktiviteleri nedeniyle, yüksek dereceli KİOMK dokularının artmış genel BER kapasitesine sahip olduğu gösterilmiştir. Buna ek olarak, BER kapasitesinde ortaya çıkan bireyler arası varyasyonlar gösterilmiştir. Bu bulgular, artmış UDG, APE1 ve/veya Pol β aktiviteleri nedeniyle KİOMK'de artmış BER kapasitesinin KİOMK'ye karşı kemoterapötik direnci artırabileceğini ve KİOMK'nin ilerlemesinde payı olabileceğini öne sürmüştür. Buna ek olarak, UDG, APE1 ve/veya Pol β, KİOMK için prediktif, prognostik ve terapötik hedefler olarak kullanılabilir. Ayrıca, BER kapasitesindeki bireyler arası varyasyonlar KİOMK vakaları için kişiye özgü tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Kasa invaze olmayan mesane kanserinde baz eksizyon tamir kapasitesi
Özet (Çeviri)
Bladder cancer (BC) is the ninth most frequently diagnosed cancer and non-muscle-invasive BC (NMIBC) occupies the majority of BCs at diagnosis. In the treatment of the disease, bladder tumors are surgically removed and adjuvant therapy subsequently continues with chemotherapeutic drugs. These chemotherapeutic drugs show their cytotoxic effects by generating several types of damages on DNA, including oxidative DNA damage. Base excision repair (BER) mechanism is the main mechanisms that plays role in repairing the damage of these drugs. Balance of BER capacity is crucial for ensuring genomic stability and preventing drug resistance. How the patients' BER capacity affects NMIBC is not known yet. Therefore, in this study, it was aimed to investigate key BER enzymes activities and overall BER capacity in patients diagnosed with NMIBC. In this study, the enzyme activities were measured dependent on radioactivity in patients' NMIBC and corresponding normal tissues by using substrates that are peculiar to each enzyme. As a consequence, high-grade NMIBC tissues have been shown to have enhanced overall BER capacity due to increased UDG, APE1 and Pol β activities. Furthermore, inter-individual variations in the BER capacity have been demonstrated. Thus, these findings suggest that the increased in BER capacity of NMIBC due to increased UDG, APE1 and/or Pol β activities can enhance the chemotherapeutic resistance to NMIBC and contribute to progression of NMIBC. Moreover, UDG, APE1 and/or Pol β can be used as a predictive, prognostic and therapeutic target for NMIBC. Furthermore, inter-individual variations in BER capacity may contribute to the development of personalized therapy approaches for NMIBC cases.