Siyasal sosyalleşmeyi etkileyen faktörler (Konya ili CHP-MHP-AK Parti üyeleri örneği)
Factors affecting political socialization (Konya province CHP-MHP-AK Parti membership example)
- Tez No: 516284
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Siyasal Sosyalleşme, Siyasi Kültür, AK Parti, CHP, MHP, Socialization, Political Socialization, Political Culture, AK Parti, CHP, MHP
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Yapı ve bireyin karşılıklı ilişki içerisinde olması ile ortaya çıkan sosyalleşme kavramı, bireyin içinde bulunduğu topluma uyum sağlaması ve sürekliliğini sağlaması açısından önemlidir. Doğum ile başlayan sosyalleşme süreci için kurumsal ve çevresel faktörlerin yeri çok önemlidir. Ancak siyasal sosyalleşmenin şekillenmesinde hem kurumsal hem çevresel faktörlerin etkisi olduğu kadar, siyasal kültür, ideoloji ve belirli fikir akımları da önemli bir etkiye sahiptir. Sosyalleşmenin bir boyutu olan siyasal sosyalleşme, toplumsal ve siyasal alan içerisinde gerekli görülen bilgi, inanç, beceri, norm ve değerlerin bireylere öğretilmesidir. Toplumun ortaya koyduğu davranış kalıplarını içselleştiren birey sayesinde mevcut siyasal kültür sosyalleşme süreci ile kuşaklar arasında varlığını devam ettirir. Bu çalışmanın amacı, Konya ilinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyelerinin, siyasal sosyalleşmelerinde kurumsal ve çevresel faktörler dikkate alınarak birbirleri ile benzeyen ve farklılaşan yönlerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışmanın sonunda aile kurumunun, her üç parti üyesi bireylerin siyasal sosyalleşmelerinde önemli bir etkiye sahip olduğu; ancak eğitim, din, arkadaş grubu ve çevre ile kitle iletişim araçlarının etkisinin farklı parti üyelerine göre çeşitli etkilere neden olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of socialization that emerges from the structure and the individual are in a mutual relationship expresses the importance of the continuity of the society regarding the individual's adaptability in the society where he or she lives. Institutional and environmental factors are very important for the socialization process that starts with birth. However, in shaping political socialization, both institutional and environmental factors have a significant effect as well as political culture, ideology and certain ideas. Political socialization, a dimension of socialization, is a concept that is taught to individuals, which are seen necessary in the social and political sphere including knowledge, beliefs, skills, norms and values. Thanks to the individuals who internalizes the patterns of behavior that the society presents, political culture continues its existence in the socialization process between the generations. As a result, the aim of this study is to reveal the similarities and differences between the members of the Justice and Development Party (AK Parti), the Republican People's Party (CHP) and the Nationalist Movement Party (MHP) in Konya by taking institutional and environmental factors into consideration in political socialization. At the end of the study, it has been found that the family institution affects all three party members on the political socialization of the individuals; but, it has been revealed that the influence of education, religion, friends and the environment and the mass media cause various effects according to different party members.