Kütahya Yöresinde Kum Sineği (Diptera: Psychodidae) Türlerinin Araştırılması
Investigation of Sandfly (Diptera: Psychodidae) Species in Kütahya Region
- Tez No: 516313
- Danışmanlar: PROF. DR. ANIL İÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kum sineği, Psychodidae, Phlebotomus, Sergentomyia, Phlebotomus, Psychodidae, Sandfly, Sergentomyia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma Kütahya yöresinde kum sineği (Diptera: Psychodidae) varlığının belirlenmesi üzerine gerçekleştirilmiştir. Arazi çalışması 2017 yılı Mayıs ve Ağustos ayları içerisinde Kütahya ili ve Simav ve Altıntaş ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma için 11 lokasyon belirlenmiş ancak gidilen lokasyonların 5'inde kum sineği yakalanmıştır. Bu çalışmada 2 adet CDC ışıklı tuzağı kullanılarak 32 gün boyunca örnek toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Olumsuz mevsimsel aktivitelerin yaşanması toplanan örneklem sayısını etkilemiştir. En çok kum sineği Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilen arazi çalışmalarında yakalanmıştır. Arazi çalışması içersinde toplamda 77 (19'u erkek 58'i dişi) kum sineği yakalanabilmiştir. Yakalanan kum sinekleri; Phlebotomus simici (36-%46,7), Phlebotomus perfiliewi (22-%28,5), Phlebotomus tobbi (3-%3,8), Phlebotomus neclectus/syriacus (5-%6,4), Phlebotomus sergenti (2-%2,5) ve Sergentomyia dentata (9-%11,6) türlerinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on the determination of the presence of svefly in Kütahya province. The fieldwork was carried out in the provinces of Kütahya ve Simav ve Altıntaş districts in May ve August 2017. 11 locations were determined for the research with svefly caught in only 5 of this locations. In this study, sample collection was performed as 32 days using two pieces CDC light traps. The occurrence of adverse seasonal activities affected the number of collected samples. Most sveflies were caught in fieldworks in July. A total of 77 (19 males and 58 females) sveflies were caught in the fieldwork. The trapped sveflies as Phlebotomus simici (36-%46,7), Phlebotomus perfiliewi (22-28,5%), Phlebotomus tobbi (3-3,8%), Phlebotomus neclectus/syriacus (5-%6,4), Phlebotomus sergenti (2-2,5%) ve Sergentomyia dentata (9-11,6%) species were detected.