Bazı piperidin türevi bileşiklerin sentezi ve olası antidepresan etkilerinin incelenmesi
Synthesis of some piperidin derivative compounds and investigation of the possible antidepressant effects
  1. Tez No: 516682
  2. Yazar: CEREN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİDE DEMİR ÖZKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Piperidin, Antidepresan, Kuyruktan asma testi, Modifiye zorlu yüzme testi, Aktivite kafesi testi, Piperidine, Antidepressant, Tail suspension test, Modified forced swimming test, Activity cage test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışmasında, yeni piperidin türevlerinin sentezlemesi ve bu bileşiklerin olası antidepresan-benzeri aktivitelerinin araştırılması planlanmıştır. Test bileşiklerinin (50 mg/kg) antidepresan-benzeri etkileri kuyruktan asma ve modifiye zorlu yüzme testleri ile incelenmiştir. Ayrıca farelerin spontan lokomotor aktiviteleri aktivite kafesi ölçümleri ile değerlendirilmiştir. 2c-2f kodlu bileşiklerin uygulanmasının kuyruktan asma ve modifiye zorlu yüzme testlerinde farelerin hareketsiz kalma sürelerini anlamlı biçimde azaltmış olması bu türevlerin antidepresan-benzeri etkinlik gösterdiklerine işaret etmiştir. Ayrıca, modifiye zorlu yüzme testlerinde, 2c ve 2e kodlu bileşikler farelerin yüzme sürelerini anlamlı biçimde arttırırken, 2d ve 2f kodlu bileşikler hayvanların tırmanma sürelerini anlamlı biçimde uzatmıştır. Bu bulgular, 2c, 2e ve 2d, 2f kodlu bileşiklerin antidepresan-benzeri etkilerinin ağırlıklı olarak sırasıyla serotonerjik ve katekolaminerjik mekanizmalar ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Hayvanların spontan lokomotor aktivitelerinin değişmemiş olması gözlenen antidepresanbenzeri etkilerin spesifik olduğunu ortaya koymuştur. Mekanistik çalışmalarda, 2c ve 2e kodlu bileşiklerin antidepresan-benzeri etkileri p-klorofenilalanin metil ester (PCPA) ile tersine çevrilirken, 2d ve 2f kodlu bileşiklerin bu etkileri α-metil-para-tirosin metil ester (AMPT) ile ortadan kalkmıştır. Mekanik çalışmalardan elde edilen bu bulgular modifiye zorlu yüzme testinin sonuçlarını desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, we planned to synthesize novel piperidine derivatives and investigate possible antidepressant-like activities of these compounds. Antidepressant-like effects of the test compounds (50 mg/kg) were assessed by the tail suspension and modified forced swimming tests. Besides, the spontaneous locomotor activities of mice were evaluated by activity cage measurements. Administration of compounds 2c-2f significantly decreased the immobility time of mice in the tail suspension and modified forced swimming tests, indicating the antidepressant-like effects of these derivatives. Furthermore, in modified forced swimming test, compounds 2c and 2e significantly increased swimming time of mice while compounds 2d and 2f significantly prolonged climbing duration. These findings indicated that antidepressant-like effects of the compounds 2c, 2e and 2d, 2f may be predominantly related to the serotonergic and catecholaminergic mechanisms, respectively. Unchanged spontaneous locomotor activities of the animals revealed that the exhibited antidepressant-like effects were specific. In mechanistic studies, antidepressant-like effects of the compounds 2c and 2e was reversed with p-chlorophenylalanine methyl ester (PCPA) whereas this effect of the compounds 2c and 2e was abolished with α-methyl-para-tyrosine methyl ester (AMPT). These findings obtained from mechanistic studies supported the results of modified forced swimming test.