Sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamında çocukların desteklenme nedenlerinin araştırılması: Cizre örneği
Investigation of reasons for supporting children in the scope of social and economic support services: Cizre example
- Tez No: 516688
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN TAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Ekonomik Destek, Çocuk, Aile, Yoksulluk, Sosyal Yardım, Social and Economic Support, Child, Family, Poverty, Social Aid
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Kapsamında Çocukların Desteklenme Nedenlerinin Araştırılması: Cizre Örneği adlı bu çalışmada sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamında çocukların desteklenme nedenlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Cizre Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünün görev alanı içerisinde bulunan Cizre, Güçlükonak, İdil ve Silopi ilçelerinde yaşayan çocukların mevcut olan sosyal ve ekonomik destek dosyaları incelenmiştir. Bu çalışmada mevcut olan sosyal ve ekonomik destek dosyaları doküman incelemesi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Doküman incelemesi yöntemiyle incelenen dosyalardan elde edilen bulgular SPSS(Statistical Package fort he Social Sciences) 24.0 programına aktarılmıştır. Aktarılan bulgular kategorik hale getirilerek SPSS programı aracılığıyla ki-kare yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgular diğer çalışmalarla tartışma bölümünde karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Yapılan dosya incelemesi sonucunda desteklenen çocukların; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, ebeveynlerinin durumu, aile tipi, yerleşim tipi, konut durumu, ailelerindeki çocuk sayısı, yardım türlerinden yararlanma durumu, ailelerinde engelli bulunma durumu, sosyal ve ekonomik destek başvurusunu yapan bireyin çocuğa yakınlık durumu, çocuk adına ekonomik desteği alan bireyin çocuğa yakınlık durumu, desteklenme nedeni, sosyal ve ekonomik destek yönetmeliğine göre desteklenme maddesi, desteklenme süresi, desteklenmeye başlanılan yıl ve çocukların yaşadıkları ilçelerin dağılımına ulaşılmıştır. Elde edilen bulguların yorumlanması sonucu çocukların sosyal ve ekonomik destek kapsamında desteklenme nedenlerine bakıldığında, ekonomik sorunları tetikleyen faktörlerin ön planda olduğu, hanede gelir getirici unsur olan ebeveynlerin çeşitli nedenlerden dolayı hanede bulunmamasına bağlı olarak ekonomik sorunların oluştuğu ve çocukların bakımını üstlenen bireyin bu nedenle sosyal ve ekonomik destek için ilgili kuruluşlara başvuru yaptığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Reasons for Supporting Children in the Scope of Social and Economic Support Services: In this study called Cizre example, it was aimed to investigate the reasons for supporting children within social and economic support service. For this purpose, the social and economic support files of the children living in Cizre, Güçlükonak, İdil and Silopi districts within the scope of Cizre Social Service Directorate's office were examined. In this study the existing social and economic support files were examined using the document review method. Findings obtained from the files examined by the document review were transferred to SPSS (Statistical Package fort he Social Sciences) 24.0 program. The detected findings were categorized and analyzed using the chi-square method through the SPSS program. Findings obtained from the analysis were interpreted in comparison with other studies. The children who are supported as a result of the file review; the number of children in their families, the availability of assistance types, the presence of persons with disabilities in their families, the closeness of the individual making the application for social and economic support, the status of the individual receiving economic support on behalf of the child, the proximity to the child, the reason for the support, the support for the social and economic support regulation, the period of support, the year in which the support was begun and the distribution of the districts where children live. When the reasons for the interpretation of the obtained findings are considered in terms of supporting the social and economic support of the children, economic factors are triggered by the factors that trigger the economic problems, economic problems arise due to the fact that parents who are the income generating element of the household do not have a dynasty due to various reasons, to apply to the relevant institutions.