Kur'ân'daki nikâh âyetlerinin Sunnî ve Şia tefsirlerine göre tahlîli en-Nesefî ve et-Tûsî örneği-
The analysis of the marriage verses in the Qur'an according to the Sunneh and Shia tafsirs, examples of en-Nasafi and et-Tusi
  1. Tez No: 516812
  2. Yazar: SAFFET ÇOLAKEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞAHİN AYNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nihâh, Talak, Mehir, Mut'a, Şahit, Marriage, Talak, Mehir, Mut'a, Witness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yüksek Lisans akademik çalışmamızın konusu insanlık tarihi kadar eskidir. İlk yaratılan erkek insan Hz. Âdem ve yaratılan ilk kadın Hz. Havva'dır. Allah (c.c.) bu iki farklı cins insanın bir arada yaşayabilmesi ve meşru yoldan insan neslinin çoğalması için nikâh akdi ile kurulan bir evliliği gerekli kılmıştır. Tüm bu sebepler nikâh konusunu önemli ve dikkat çekici kılmaktadır. Biz de İslam dünyasında var olan Sunnî ve Şia tefsirlerini örnek alarak bu konuya nasıl baktıklarını karşılaştırmak istedik. Sunnî müfessirlerden Ebu'l-Berekât en-Nesefî'nin Medârikü'tTenzîl ve Hakâikü't-Te'vîl adlı tefsiri ile Şia müfessirlerinin öncülerinden Ebû Cafer et-Tûsî'nin etTibyân fî Tefsîri'l-Kur'ân adlı tefsirini ele alarak Kur'ân'daki nikâh âyetlerini tefsir ederken ortaya çıkan farklılıkları ve ortak anlayışı ortaya çıkarmaya çalıştık. Akademik çalışmamızı yaparken sadece bu tefsirlere bağlı kalmayarak, Sunnî ve Şiî camianın diğer tefsirlerinden de örnekler vermeye özen gösterdik. Sunnî camiadan tefsirler seçerken de hem amelî hem de itikadî mezhepleri farklı olan müfessirlerin görüşlerini de yansıtarak tek mezhepli bir çalışma olmaması için gayret göstermeye çalıştık. Nikâh konusunu sadece tefsirlerle açıklamaya çalışmak konuyu eksik bırakır düşüncesi ile Şiî ve Sunnî görüşün fıkıh kitablarını araştırdık. Ayrıca konu ile ilgili akademik açıdan yazılan makale, yüksek lisans, doktara tezlerini araştırarak ve danışman hocamın tecrübe ve birikimlerinden de faydalandık.
Özet (Çeviri)
The subject of our master's academic work is as old as the history of mankind. The first human being created is Hz. Adam and the first woman created Hz. Havva. Allah (c.c.) stipulated the marriage that we are to be able to live together in these two different breeds and to multiply the legendary line. All these reasons make the wedding issûre important and remarkable. We wanted to compare how they look at this subject by taking the example of Sunnî and Shia exegesis that exist in the Islamic world. Ebu'l-Berekât from the Sunnî scholars deals with the interpretation of en-Nasafi's Medârikü't-Tenzîl and Hakâikü't-Te'vîl and Ebû Cafer et-Tûsî's tafsir of et-Tibyân fî Tafsîri'l Qur'ân We hoped to uncover the differences and common understanding that arise when we interpret the verses of the marriage in the Qur'ân. While we did our academic work, we did not only adhere to this exegesis, but also gave examples from other interpretations of the Sunni and Shiite camian. When choosing interpretations from the Sunni mosque, we tried to make an effort not to be a single sectarian work reflecting the opinions of the commentators who are different from both the working and the faith groups. We searched the fiqh books of the Shi'i and the Sunnî congregation, thinking that it would be incomplete to try to explain the weddings only with commentaries. We also tried to put the academic community and the curious people in a better position by exploring the academic writing, articles, masters and doctoral theses related to the subject and taking advantage of the experience and knowledge of my adviser.