Rize Çamlıhemşin ağzı
Dialect Of Rize Çamlıhemşin
- Tez No: 516864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT HUNUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rize, Çamlıhemşin, Ağız, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sözlük, Rize, Çamlıhemşin, dialect, Phonetics, Morphology, Dictionary
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmamızda, Rize ili Çamlıhemşin ilçesinden derlenen metinlerden hareketle, söz konusu ağzın ses ve şekil bilgisi özellikleri incelenmiş, Standart Türkiye Türkçesi ile Çamlıhemşin ağzının benzer ve farklı yönleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma“Giriş”,“İnceleme”,“Metin”ve“Sözlük”bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş kısmında Çamlıhemşin ve Türkiye'de ağız çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme kısmında, bölgenin ses ve şekil özellikleri incelenerek bu bölgenin konuşma dilinin özellikleri ortaya konulmuştur. Metin kısmında, ele alınan on metin çevriyazı işaretleriyle Standart Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Sözlük kısmında, derlenmiş metinlerden seçilen sözcüklerle sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our stduy, with the help of the texts compiled from Rize Çamlıhemşin dialect phonological and morphological proporties of the target dialect examined and the similatiries and differences between Standard Turkey Turkish dialect are inclined to be analysed. This study is classified into four main heading as“Introduction”,“Analysis”“Text”and“Dictionary”. In the introduction part, informed about Çamlıhemşin and Turkey dialect studies. In the analysis part, by looking over phonetics and morphological properties of the text, the speaking properties of this region stated. In the text part, ten handled with are transformed into the Standard Turkey Turkish. And the dictionary part, the meaning of unknown words are given.