Rize Çamlıhemşin'de düğün adetleri ve düğünlerde okunan türkülerin incelenmesi
Weddding traditions in Rize Çamlıhemşin and analyzing the folk songs at weddings
  1. Tez No: 770764
  2. Yazar: BELGİN KUYUMCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Düğün, Hemşin, Türkü, Folk Song, Hamshen, Wedding
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çamlıhemşin; Rize ilinin Pazar ve Ardeşen ilçelerinin arasındaki Fırtına deresinin döküldüğü sahilden 20 km kadar içeride, Kaçkar dağlarının eteklerindeki şirin bir ilçesidir. Burada yaşayan Hemşinlilerin hayatlarından bir kesit sunmak amacıyla“Rize Çamlıhemşin'de Düğün Adetleri ve Düğünlerde Okunan Türkülerin İncelenmesi”isimli çalışmada; yöre insanı ile var olan yaşanmışlıkların, bir nebze de olsa akademik hayata aktarılmasında etkili olması düşünülmektedir. Bu çalışmada yöre ile ilgili olarak coğrafik, sosyal ve kültürel faktörler değerlendirilerek; tarih ve coğrafya ışığında bir ayna tutulmuştur. Literatür çalışmaları ve kaynak kişilerden alınan bilgilerle; horon, tulum, türkü ve düğün adetlerinin Çamlıhemşin insanının yaşamındaki rolü incelenmiştir. Düğünlerde sıklıkla kullanılan Horon çeşitleri notaya alınmıştır. Pek bilinmeyen bazı türkü ve kaydeler de bu çalışmada kayıt altına alınmıştır. Yapılan görüşmelerde, izlenen videolarda tabiatın kendisinde yaşattığı canlılığı, ayniyle Hemşin insanında görmek mümkündür. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen bu kadim topluluğun düğün adetlerinde de Anadolu'nun diğer bölgelerinde yaşayan Türk boylarıyla ortak paydaları çoktur. Düğünlerde gelin evine götürülen boynuzlar, elma takılı koçlar, düğün evinde herkese açık yemek verilmesi, çeyiz sandığı hazırlanması, kutlamaların şerbet ve tatlılarla devam etmesi, orta oyunu tarzı oyunların oynanması, insanların yüksek hoşgörüsü gibi âdetler yaşatılmıştır.Tulum, Türkü ve Horonu hayatlarının her aşamasında kullanan hemşinliler her ne kadar eski adetlerini yaşatamasalar da o günleri unutmadıkları aşikardır.
Özet (Çeviri)
Camlihemsin; It is a charming town on the skirts of Kaçkar Mountains, 20 km inland from the coast where the Fırtına Stream flows between the Pazar and Ardeşen districts of Rize province. It is thought that this study will be effective in transferring the experiences with the local people to the academic life, to some extent, in the study named“Wedding traditions in Rize Çamlıhemşin and analyzing the Folk Songs at Weddings”in order to present a cross-section of the lives of the hamshenis people living here. In this study, geographical, social and cultural factors related to the region were evaluated and a mirror was held in the light of history and geography. With literature studies and information obtained from resource persons; The role of horon, tulum, folk song and wedding traditions in the life of Çamlıhemşin people has been examined. Horon varieties, which are frequently used in weddings, are noted. Some unknown folk songs and recordings were recorded in this study. It is possible to see the liveliness of nature in the hamshenis people in the interviews and videos watched. This ancient community, who came to Anatolia from Central Asia, has a lot in common with the Turkish tribes living in other parts of Anatolia in the wedding traditions. These customs have been kept alive until the rams with apples on their horns taken to the bride's house, the giving of open meals to everyone at the wedding house, the dowry chest, the continuation of the celebrations with sherbet and sweets, the playing of middle game-style games and the high tolerance of the people. Recitation of folk songs as seven syllables in mani style shows the power of Turkish folk literature. Although the Hamshens, who use Tulum, Folk Song and Horon at every stage of their lives, cannot keep their old customs alive, it is obvious that they have not forgotten those days.