Prematüre retinopatisi olan ve olmayan preterm infantlarda bera test değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of abr test values in preterm infants with and without rop
  1. Tez No: 516883
  2. Yazar: TUĞÇE KÜÇÜKOĞLU ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: BERA, ROP, preterm, ABR, ROP, preterm
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET ROP'u Olan ve Olmayan Preterm Ġnfantlarda BERA Test Değerlerinin KarĢılaĢtırılması Amaç: ĠĢitsel beyin sapı yanıtları (BERA) nörootolojik ve odyolojik değerlendirmelerde kullanılan iĢitsel beyin sapı fonksiyonunun iĢitsel uyarana karĢı verdiği cevabın kaydedilmesi ile elde edilen bir testtir. Prematüre retinopatisi (PR) ise patogenezinde prematüre doğumun olduğu, bifazik olarak geliĢen retina ve damarlanmasındaki patolojidir. ÇalıĢmamızda ROP'u olan ve olmayan preterm infantlarda BERA test değerlerinin karĢılaĢtırılmasını amaçladık. Materyal-Metod: Bu çalıĢmaya Adana ġehir Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi'nde Ocak 2018- Haziran 2018 tarihleri arasında, oto akustik emisyon testinden (OAE) geçmiĢ, ROP olan 20 infant ve ROP olmayan 20 infant olmak üzere 24-36 hafta arasında doğum haftası olan 40 preterm infant dahil edilmiĢtir. Bulgular: Preterm infantların klinik BERA testleri yapılmıĢ olup, doğum haftası, cinsiyet ve ROP gruplarına göre BERA test değerleri incelenmiĢtir. Elde ettiğimiz bulgulara göre preterm infantlarda cinsiyete göre kızların V. dalga latansının erkeklere göre daha kısa olduğu ortaya çıkmıĢtır. Ayrıca doğum haftasına göre BERA test değerleri incelendiğinde de, doğum haftası arttıkça V. dalga latansının kısaldığı ortaya çıkmıĢtır. ROP olan ve olmayan infantların BERA test değerleri kıyaslandığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıĢtır. Sonuç: ROP olan infantlardaki latans değiĢiklikleri bizim çalıĢmamızda ilk kez araĢtırılmıĢtır. Bizim çalıĢmamız bu konuda ön çalıĢma niteliğinde olup hasta sayısının artırılarak gelecekte yapılacak çalıĢmalara katkısı olacağını düĢünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The test ABR (Auditory brainstem response) is used in odiological and neurotological measuring evaluations by the auditory brainstem function to audiological stimulus. Biphasic retina and vascularisation in which occurs in premature births is the pathogenesis of PR. We aimed to compare the BERA test values in preterm infants with and without ROP in our study. Materials and Methods: Between January 2018 and June 2018, 40 preterm infants who passed the auto acoustic emission test (AAE) with a birth week of 24-36 weeks, by dividing into two groups (20 infants with ROP and 20 infants without ROP ) were included in this study in the Adana City Training and Research Hospital. Findings: Clinical BERA tests of preterm infants were performed and BERA test values were analyzed according to birth week, sex and ROP groups. According to our findings, it was found that in girls with preterm infants fifth wave latency is shorter than that of boys according to sex. Furthermore, when BERA test values were examined according to the birth week, it was found that the latency of V wave was shortened by the week of birth increasing. When the BERA test values of infants with and without ROP were compared, there was no statistically significant difference between the groups. Conclusion: Latency changes in infants with ROP have been investigated for the first time in our study. Our study is a preliminary study in this regard and we think that the number of patients will be increased and this will be a contribution to future studies.