Psikolojik sıkıntı ölçeği'nin (Kessler psychological distress scale; k10) Türkçe uyarlaması, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Turkish adaptation of kessler psychological distress scale (K10): validity and reliability study
  1. Tez No: 516896
  2. Yazar: YASİN ALTUN
  3. Danışmanlar: UZMAN MEHMET ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak, psikolojik sıkıntı, K10, depresyon, anksiyete, geçerlilik, güvenilirlik
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Psikolojik sıkıntı; depresyon ve anksiyete semptomları ile karakterize duygusal zarar görme hali olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada amacımız yaygın olarak kullanılan Kessler Psikolojik Sıkıntı Ölçeği'nin (K10-PSÖ) Türkçeye uyarlanması, geçerlilik ve güvenilirliğinin araştırılması ve toplumda psikolojik sıkıntı taramasında kullanılmasını sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: K10-PSÖ'nün Türkçeye çevirisi, World Health Organization (WHO) World Mental Health (WMH) Initiative Interview Translation Guidelines'a uygun olarak yapılmıştır. Çalışmaya, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne muayene amacıyla başvuran 18-77 yaş aralığında 200 kişi katıldı. Katılımcılara, sosyo-demografik verileri içeren 10 soruluk anket, Birinci Basamak için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ-BB) ve K10-PSÖ yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Güvenilirlik çalışması için ise 55 katılımcıya K10-PSÖ bir ya da iki gün sonra tekrar uygulandı. Bulgular: Araştırmaya katılan 200 kişinin K10-PSÖ'ye verdiği yanıtlardan hesaplanan puan ortalaması 21,8±10,7 olarak bulundu. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach's alfa katsayısı ile değerlendirildi ve 0,95 olarak bulundu. ROC eğrisi altında kalan alan 0,958 olarak hesaplandı. Spearman-Brown iki yarı test güvenilirliği 0,93 olarak bulunurken test-tekrar test korelasyon katsayısı 0,89 (p20 kesim noktası için %92 duyarlılık ve %90,4 seçicilik saptandı. Sonuç: Bulgulara göre K10'un Türkçe versiyonu, psikolojik sıkıntı başta olmak üzere depresyon ve anksiyete bozukluklarının tespit edilmesinde, taranmasında ve tedavi izleminde geçerli ve güvenilir bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Psychological distress is generally defined as a state of emotional suffering characterized by symptoms of depression and anxiety. Our aim in this study is to adapt the K10 scale to Turkish, to determine its validity and reliability and to use it in the screening of psychological distress in the community. Materials and Methods: K10 was translated into Turkish in accordance with the WHO WMH Initiative Interview Translation Guidelines. Two hundred people participated in this study, between the ages of 18-77, who applied to Antalya Training and Research Hospital Family Medicine clinic. Participants were interviewed face-to-face by a 10-question questionnaire containing socio-demographic data, a Beck Depression Inventory for Primary Care (BDI-PC) and a Kessler Psychological Distress Scale (Turkish K10). For the reliability study, Turkish K10 scale was applied to 55 participants again after one or two days. Results: The mean score calculated from the responses of 200 participants to Turkish K10 was found as 21.8±10.7. The internal consistency of scale was assessed by Cronbach's alpha coefficient and was found to be 0.95. The area under the ROC curve was calculated as 0.958.