Factors affecting farmers' adaptation strategies to climate change in central Punjab, Pakistan
Pakistan'ın merkezi Punjab ilinde çiftçilerin iklim değişikliklerine uyumunu etkileyen faktörler
- Tez No: 517022
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İklim değişiklik, adaptasyon, çiftlik hayvanları, bitkisel üretimi merkezi Punjab, Climate change, Adaptation strategies, Livestock, Crop production, Central Punjab
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Pakistan' da tarım sektörü ülkedeki kırsal nüfusun ana gelir kaynağıdır. Ancak, bu gelir kaynağı, ülke iklimindeki önemli değişimler nedeniyle tehdit altındadır. Ekonominin tüm sektörleri iklim değişikliğinden etkilense de, tarım tamamen iklim bağımlılığı nedeniyle iklim değişikliğine daha fazla maruz kalmaktadır. Bu çalışma, çiftçilerin iklimdeki değişimleri nasıl algıladıklarını, hangi stratejileri uyarladıklarını ve tarımda iklim değişikliği stratejilerinin adaptasyonunu etkileyen faktörleri incelemiştir. Birincil veriler, 180 çiftçiden toplanmış ve iklim değişikliği stratejilerinin adaptasyonunu etkileyen faktörleri belirlemek için çoklu regresyon analizi (Stepwise) kullanılmıştır. Sonuçlar, iklim değişikliklerinin artık önemli bir problem olduğunu ve çiftçilerin bu değişiklikleri algıladığını göstermiştir. Çiftçilerin çoğu hem yaz, hem de kış sıcaklıklarında bir artış olduğunu algılamıştır. Çiftçiler, mahsül çeşitlendirme, hayvan yetiştirme, ürün yetiştiriciliğinde kimyasalların yoğunlaştırılması, hayvan sayısının azaltılması, daha fazla içme suyu sağlanması, ağaç gölgelerinin kullanımı, hayvancılık için çamurlu çatı ve taban kullanımı gibi geleneksel iklim değişikliği stratejilerini uygulamıştır. Regresyon analizi modelinin sonuçları, iklim değişikliğinin bitki üretimine adaptasyonunun, eğitim süresi, yaş, makine sahipliği, pazar mesafesi, tarımsal işgücü, toplam arazi ve yayım hizmetlerinden etkilendiğini göstermiştir. Hayvancılıkta adaptasyon stratejileri, deneyimler, toplam hayvan sayısı, iklim bilgisi, günlük hayvancılık çalışma saatleri, veteriner haizmetlerine olan mesafe ve örgüt üyeliği gibi çeşitli sosyoekonomik faktörlerden de etkilenmiştir. Bu durum çiftçilerin, kapsamlı, organize, planlı ve teknolojik destek içeren uyum tedbirleri ile desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, iklim değişiklikleri, yayım hizmetleri ve piyasalara erişimin iyileştirilmesi konularında zamanında bilgi sağlanması esastır.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector is the main source of income for large rural population of the country, but this source of income is under threat due to dramatic changes in the climate of Pakistan. Although all the sectors of the economy are affected by climate changes, but agriculture is more exposed to climate changes due to its wholly dependence on climate. This study investigated how farmers perceive changes in climate, which strategies they adapt and the factors which influence the adaptation of climate changes strategies in agriculture. Primary data was collected from 180 farmers and multiple regression analysis (step-wise) was used to determine the factors affecting adaption of climate change strategies. Climate changes are not distant problem anymore and farmers perceive these changes. Majority of the famers perceived an increase in both summer as well as winter temperature. Farmers made an attempt to adapt conventional climate change strategies such as crop diversification, mix farming, intensified use of chemicals in crop cultivation and reduction in animals, providing more drinking water, use of tree shades and use of muddy roof and floor for livestock. Results of the regression analysis model showed that the adaptation of climate change in crop production was influenced by schooling years, age, machinery ownership, market distance, agricultural labour force, and total land and extension services. Livestock adaptation strategies were also affected by various socioeconomic factors such as experience, total animals, climate knowledge, daily livestock working hours, distance from veterinary hospital and membership of organizations. Therefore, providing timely information on climate changes, extension services, and improving access to markets are essential to increase adaptation among farmers.