Multi-solution stochastic optimization algorithm for structural model updating
Yapısal model güncelleme için çoklu çözümlü rastgele optimizasyon algoritması
  1. Tez No: 517041
  2. Yazar: PA AMAT MANNEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜSLÜM KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Çözüm, Rastgele Optimizasyon, Model Güncelleme, Multi-Solution, Stochastic Optimization, Model Updating
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Rastgele optimizasyon sistemlerin analizinde, işlemesinde ve dizaynında çok önemli rol oynar. Optimize etmek belirgin bir dizayn probleminde en iyi sonucu bulmak anlamına gelir. Optimizasyon metodları mühendislik, fen bilimleri, bilgisayar bilimleri, işletme ve istatistik gibi çeşitli alanlarda çok önemli araç olarak kullanılmaktadır. Bu konu hakkında çeşitli araştırmalar yürütülmektedir. Bu araştırmanın amacı çoklu çözümlü rastgele optimizasyon metodunu kullanarak mümkün olan en iyi sonuçları bularak en iyi yapısal modelin belirlenmesini sağlamaktır. Kullanılabilir farklı optimizasyon metodları ve teknikleri ile model güncelleme uygulamaları daha kolay şekilde yapılabilmektedir. Yapı mühendisliği diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi sıklıkla yapıların etkinliği ve ömrünü arttırmak, gürültü ve titreşimi azaltmak gibi sorunlarla yüzleşmektedir. Yapısal sağlık takibinde geniş uygulama alanlarından dolayı, model güncelleme teknikleri inşaat mühendisliğinde yıllarca kullanılmaktadır. Bu çalışmada, geliştirilen çoklu çözümlü rastgele optimizasyon metodu geliştirilip, Erciyes Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü labarotuvarlarında oluşturulmuş yapısal deney modellerinde ve bilinen örneklerde kullanılmıştır. Rastgele Optimizasyon Algoritması geleneksel genetik algoritma değiştirilip bazı ara işlemler eklenerek oluşturulmuştur. Bu algoritma ile daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MULTI-SOLUTION STOCHASTIC OPTIMIZATION ALGORITHM FOR STRUCTURAL MODEL UPDATING Pa Amat MANNEH Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, June 2018 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Müslüm KILINÇ ABSTRACT Stochastic optimization plays a vital role in the design, operation and analysis of systems. To optimize means to find the best solution to a certain design problem. Stochastic Optimization methods have been used as vital tools in various fields like engineering, science, computer science, business, and statistics. Several research have been carried out on this topic. The purpose of this research is to use Multi Solution Stochastic optimization methods to find the best possible solution in determining the best structural model. With the availability of different optimization algorithms and techniques, the idea of model updating has become easier to undertake. Structural Engineers as in other engineering fields are usually faced with the task of reducing the amount of noise and vibration, increase lifespan and efficiency of structures. Due to their broad application in structural health monitoring, model updating techniques have been used by civil engineers in recent years. In this work, Multi-solution stochastic optimization method was be employed on a structural experiment model which was created at Erciyes University Civil Engineering Laboratory and also on some wellknown benchmark problems. The Stochastic Optimization code is accomplished by adding operators to traditional genetic algorithms. With Multi-solution Optimization better results will be obtained.